LASKENNALLINEN MALLI JULKISTEN AMMATTIKEITTIÖIDEN RUOANVALMISTUSLAITTEEN KILPAILUTTAMISEEN
Karkulahti, Minna-Leena (2014)
Karkulahti, Minna-Leena
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519926
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519926
Tiivistelmä
Teknologian kehittyminen, energiansäästön ohjeistukset, hygieniavaatimukset, ekologisen toiminnan omaksuminen, vähenevä työvoima ja kasvavat henkilöstökustannukset sekä monet muut toimet johtavat väistämättä jatkuvaan ruokatuotantoprosessien tehostamisiin sekä uusiin tuotantotapoihin. Nämä ja monet muut tekijät on otettava huomioon tulevaisuuden ammattikeittiöiden toiminnan suunnittelussa sekä niihin tehtävissä laitehankinnoissa. Työ- ja elinkeinoministeriön ilmoituskanava HILMA:ssa ilmoitettiin vuonna 2013 lähes 19000 hankintailmoitusta. Julkaistujen tilastojen mukaan näiden julkisten han-kintojen arvo oli n. 24,6 miljardia euroa. Markkinaoikeuden ratkaistavaksi näistä tapauksista päätyy 2 – 3 %. Julkisten hankintojen hankintaprosessiin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota, jotta virheellisen menettelyn kustannukset eivät nousisi suuriksi.
Työn tavoitteena oli perehtyä julkisten hankintojen lainsäädäntöön ja hankintojen kilpailuttamiseen. Tässä työssä keskityttiin hankintaprosessin yhteen tärkeimmistä osa-alueista, tarjouspyyntöön. Työn empiirinen osa muodostuu hinta- ja laatuvertailulomakkeiden mallintamisesta yhden suurkeittiölaitteen kansallisen kynnysarvon alittavaan hankintaan.
Tämä työ on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuloksena saatiin hankintatoimeen osallistuvien käyttöön mallinnetut lomakkeet, joiden avulla tarjoajilta saadaan yhteismitallisia tarjouksia. Lomakkeiden arvioinnissa on käytetty asiantuntijoiden konsultaatiota. Näitä lomakkeita voi hyödyntää hankinnoista vastaavat tahot myös muiden suurkeittiölaitteiden hankintaa tehdessä.
Työn tavoitteena oli perehtyä julkisten hankintojen lainsäädäntöön ja hankintojen kilpailuttamiseen. Tässä työssä keskityttiin hankintaprosessin yhteen tärkeimmistä osa-alueista, tarjouspyyntöön. Työn empiirinen osa muodostuu hinta- ja laatuvertailulomakkeiden mallintamisesta yhden suurkeittiölaitteen kansallisen kynnysarvon alittavaan hankintaan.
Tämä työ on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuloksena saatiin hankintatoimeen osallistuvien käyttöön mallinnetut lomakkeet, joiden avulla tarjoajilta saadaan yhteismitallisia tarjouksia. Lomakkeiden arvioinnissa on käytetty asiantuntijoiden konsultaatiota. Näitä lomakkeita voi hyödyntää hankinnoista vastaavat tahot myös muiden suurkeittiölaitteiden hankintaa tehdessä.