Vanhusten ruokailuun vaikuttavat tekijät
Kurki, Maria (2014)
Kurki, Maria
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121920484
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121920484
Tiivistelmä
Ikääntymisen seurauksena kehossamme tapahtuu paljon fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia. Fyysinen liikunta ja oma kyky itsenäiseen liikkumiseen voivat heiketä nopeasti kaatumisen tai lihasten surkastumisen vuoksi. Nämä asiat voivat osalla vanhuksista vaikuttaa myös psyykkiseen mielenterveyteen. Ympäristössä tapahtuvat muutokset ja erilaisten kroonisten sairauksien ilmeneminen luovat myös haasteita arkipäiväiseen elämään.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat vanhainkodeissa asuvien vanhusten ruokailuun. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitkä asiat vaikuttavat vanhainkodin osastolla järjestettävään lounasruokailuun. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jonka tavoitteena oli kehittää vanhainkodeissa asuvien vanhusten ruokailun kulkua ja toteutusta. Ruokailutilanteen kehittämisellä toivottiin olevan myös myönteinen vaikutus asukkaiden ruokahalun herättämiselle. Tutkimuksen aikana tarkasteltiin Porvoossa sijaitsevan Johannisbergin vanhainkodin osastolla tapahtuvaa ruokailua.
Tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastattelua ja havainnointia. Teemahaastatteluiden tuloksista muodostui hyvä kokonaiskuva vanhainkodin toiminnasta. Suurella osalla asukkaista oli jonkin asteinen muistisairaus, jonka vuoksi ruokailun aikana hoitohenkilökunnan resurssit venyivät äärimmilleen, sillä suurin osa vanhuksista tarvitsi apua ruokailussa.
Havainnointiosuudessa tarkkailtiin lounasruokailun järjestämistä ja sen sujuvuutta. Ruokailua edeltävät valmistelut tehtiin hyvissä ajoin. Ruokailutila oli sisustettu hyvin kodinomaiseksi ja tunnelma oli koko-naisuudessaan hyvin rauhallinen. Hoitohenkilökunnalla oli käytössään joitakin ergonomiaan vaikuttavia apuvälineitä, kuten lisätasoja ja satulatuoleja. Ruokailutilanteessa henkilökuntaa olisi voinut olla hieman enemmän, sillä apua tarvitsevia vanhuksia oli hyvin paljon.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat vanhainkodeissa asuvien vanhusten ruokailuun. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitkä asiat vaikuttavat vanhainkodin osastolla järjestettävään lounasruokailuun. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jonka tavoitteena oli kehittää vanhainkodeissa asuvien vanhusten ruokailun kulkua ja toteutusta. Ruokailutilanteen kehittämisellä toivottiin olevan myös myönteinen vaikutus asukkaiden ruokahalun herättämiselle. Tutkimuksen aikana tarkasteltiin Porvoossa sijaitsevan Johannisbergin vanhainkodin osastolla tapahtuvaa ruokailua.
Tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastattelua ja havainnointia. Teemahaastatteluiden tuloksista muodostui hyvä kokonaiskuva vanhainkodin toiminnasta. Suurella osalla asukkaista oli jonkin asteinen muistisairaus, jonka vuoksi ruokailun aikana hoitohenkilökunnan resurssit venyivät äärimmilleen, sillä suurin osa vanhuksista tarvitsi apua ruokailussa.
Havainnointiosuudessa tarkkailtiin lounasruokailun järjestämistä ja sen sujuvuutta. Ruokailua edeltävät valmistelut tehtiin hyvissä ajoin. Ruokailutila oli sisustettu hyvin kodinomaiseksi ja tunnelma oli koko-naisuudessaan hyvin rauhallinen. Hoitohenkilökunnalla oli käytössään joitakin ergonomiaan vaikuttavia apuvälineitä, kuten lisätasoja ja satulatuoleja. Ruokailutilanteessa henkilökuntaa olisi voinut olla hieman enemmän, sillä apua tarvitsevia vanhuksia oli hyvin paljon.