Ohjauksen vaikutus tyypin 2 diabeetikon ja riskiryhmään kuuluvan elintapamuutoksen onnistumiseen - kirjallisuuskatsaus
Karhu, Charlotta; Kallio, Linda; Jussila, Milla (2014)
Karhu, Charlotta
Kallio, Linda
Jussila, Milla
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502031841
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502031841
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, miten ohjaus vaikuttaa elintapamuutoksen onnistumiseen tyypin 2 diabeetikoilla ja riskiryhmään kuuluvilla. Työ on kirjallisuuskatsaus, joten lähteinä on käytetty aikaisemmin ilmestyneitä tutkimusartikkeleita ja työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksen periaatteita noudattaen. Tutkimuskysymyksenä on ”Mitkä tekijät ohjauksessa vaikuttavat elintapamuutoksen onnistumiseen?”. Opinnäytetyö pohjautuu terveyskeskuksen vastaanottotyöhön kehitettävään asiakasvastaava – hankkeeseen. Asiakasvastaavatoiminta pyrkii tarjoamaan asiakkaille kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista hoitoa.
Aineisto on kerätty Medic-, Cochrane- ja Cinahl-tietokannoista kevään 2014 aikana. Haut tuottivat 364 tulosta, joiden kaikki otsikot on käyty läpi. Otsikkotason tarkastelun jälkeen jäi 40 artikkelia abstraktitason tarkasteluun ja näistä 24 artikkelia jäi lopulta koko tekstin tarkasteluun. Lopulliseen työhön on otettu 11 artikkelia koko tekstin tarkastelun perusteella. Rajauksen perustelut on selitetty työssä.
Tutkimuksista ilmeni, että elintapamuutoksen onnistumiseen vaikuttaa ohjauksessa moni asia. Asiakkaan tulee olla valmis elintapamuutokseen ja asiakkaalle tulee antaa tietoa sairaudesta. Asiakkaan ja ohjaajan välille on tärkeää tulla luottamuksellinen suhde ja asiakasta tulee tukea elintapamuutoksessa. Asiakkaalle pitää antaa aikaa ja ohjauskertoja olisi hyvä olla useampia. Ryhmäohjauksessa ryhmän hyvä ilmapiiri on merkittävä tekijä elintapamuutoksen onnistumisessa. Tutkimuksista selvisi myös, että ryhmänohjaajan asenne ohjattavia kohtaan vaikutti elintapamuutoksen onnistumiseen. Tavoitteiden asettaminen ohjauksessa oli tutkimusten mukaan hyvä keino elintapamuutoksen onnistumisessa.
Tyypin 2 diabeetikon ja riskiryhmään kuuluvien ohjauksesta on tutkimuksia, mutta aihetta tulisi tutkia vielä lisää, jotta tämän ryhmän elintapaohjausta voitaisiin kehittää. Tutkimukset keskittyivät lähinnä interventiojaksojen aikaiseen seurantaan. Olisi tärkeää tutkia, ovatko jakson aikana saavutetut tulokset pysyviä.
Aineisto on kerätty Medic-, Cochrane- ja Cinahl-tietokannoista kevään 2014 aikana. Haut tuottivat 364 tulosta, joiden kaikki otsikot on käyty läpi. Otsikkotason tarkastelun jälkeen jäi 40 artikkelia abstraktitason tarkasteluun ja näistä 24 artikkelia jäi lopulta koko tekstin tarkasteluun. Lopulliseen työhön on otettu 11 artikkelia koko tekstin tarkastelun perusteella. Rajauksen perustelut on selitetty työssä.
Tutkimuksista ilmeni, että elintapamuutoksen onnistumiseen vaikuttaa ohjauksessa moni asia. Asiakkaan tulee olla valmis elintapamuutokseen ja asiakkaalle tulee antaa tietoa sairaudesta. Asiakkaan ja ohjaajan välille on tärkeää tulla luottamuksellinen suhde ja asiakasta tulee tukea elintapamuutoksessa. Asiakkaalle pitää antaa aikaa ja ohjauskertoja olisi hyvä olla useampia. Ryhmäohjauksessa ryhmän hyvä ilmapiiri on merkittävä tekijä elintapamuutoksen onnistumisessa. Tutkimuksista selvisi myös, että ryhmänohjaajan asenne ohjattavia kohtaan vaikutti elintapamuutoksen onnistumiseen. Tavoitteiden asettaminen ohjauksessa oli tutkimusten mukaan hyvä keino elintapamuutoksen onnistumisessa.
Tyypin 2 diabeetikon ja riskiryhmään kuuluvien ohjauksesta on tutkimuksia, mutta aihetta tulisi tutkia vielä lisää, jotta tämän ryhmän elintapaohjausta voitaisiin kehittää. Tutkimukset keskittyivät lähinnä interventiojaksojen aikaiseen seurantaan. Olisi tärkeää tutkia, ovatko jakson aikana saavutetut tulokset pysyviä.