Sähkön- ja vedenkulutus ammattikeittiöissä: Tarkastelun kohteena energialisäkkeet ja jälkiruoat
Pyy, Siiri (2015)
Pyy, Siiri
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052911234
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052911234
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty osana Ekotehokas ammattikeittiö –hanketta. Työn tavoitteena on mitata eri laitteilla ja ruoanvalmistusmenetelmillä valmistettujen energialisäkkeiden sekä jälkiruokien valmistukseen kuluvaa sähkön ja veden määrää. Sähkön- ja vedenkulutusmittaukset suoritettiin Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopadassa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään työn taustaa, esitellään sähkön- ja vedenmittausjärjestelmää sekä käydään läpi teoriaa ammattikeittiöiden sähkön- ja vedenkulutukseen liittyen. Työssä otetaan esille myös energiatehokkuuden parantamista ammattikeittiöissä. Sähkön- ja vedenkulutuksen mittaukset teh-tiin kevään 2014 aikana ja tutkimus on kvantitatiivinen. Kvalitatiivista tutkimusta on käytetty apuna ruo-anvalmistustilanteiden havainnoinnissa sekä tiedon keräämisessä kokeilta ruoanvalmistuksen aikana.
Mittaustulosten ja niiden analysoinnin perusteella saatiin tietoa eri ruokien valmistuksen sähkön- ja vedenkulutuksesta sekä hyviä esimerkkejä siitä, miten tietyt ruoat tulisi valmistaa energiatehokkuuden kannalta. Oikeilla ruoanvalmistustavoilla ja kypsennysajoilla voidaan tuotantokustannuksia saada pienemmiksi pienemmästä sähkön- ja vedenkulutuksesta johtuen. Opinnäytetyö on hyödyllinen juuri mittauskohteelle eli Isopadalle, mutta se on yleishyödyllinen muillekin ammattikeittiöille. Opinnäytetyö antaa tietoa siitä, miten kannattaisi toimia ammattikeittiöissä energiatehokkuuden kannalta, mikä on suoraan yhteydessä tuotantokustannuksiin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään työn taustaa, esitellään sähkön- ja vedenmittausjärjestelmää sekä käydään läpi teoriaa ammattikeittiöiden sähkön- ja vedenkulutukseen liittyen. Työssä otetaan esille myös energiatehokkuuden parantamista ammattikeittiöissä. Sähkön- ja vedenkulutuksen mittaukset teh-tiin kevään 2014 aikana ja tutkimus on kvantitatiivinen. Kvalitatiivista tutkimusta on käytetty apuna ruo-anvalmistustilanteiden havainnoinnissa sekä tiedon keräämisessä kokeilta ruoanvalmistuksen aikana.
Mittaustulosten ja niiden analysoinnin perusteella saatiin tietoa eri ruokien valmistuksen sähkön- ja vedenkulutuksesta sekä hyviä esimerkkejä siitä, miten tietyt ruoat tulisi valmistaa energiatehokkuuden kannalta. Oikeilla ruoanvalmistustavoilla ja kypsennysajoilla voidaan tuotantokustannuksia saada pienemmiksi pienemmästä sähkön- ja vedenkulutuksesta johtuen. Opinnäytetyö on hyödyllinen juuri mittauskohteelle eli Isopadalle, mutta se on yleishyödyllinen muillekin ammattikeittiöille. Opinnäytetyö antaa tietoa siitä, miten kannattaisi toimia ammattikeittiöissä energiatehokkuuden kannalta, mikä on suoraan yhteydessä tuotantokustannuksiin.