Elintarvikkeiden jatkojalostuksen resurssit ja liiketoimintamahdollisuudet pohjoisen Keski-Suomen maaseutuyrityksissä
Jylhä-Rastas, Sarita (2015)
Jylhä-Rastas, Sarita
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061513356
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061513356
Tiivistelmä
Lähiruoan suosio on parin viimevuoden aikana kasvanut huomattavasti, ja kysyntää hyville, laadukkaille paikallisille ruokatuotteille on. Uuden ohjelmakauden 2014 – 2020 alkaessa eri kehittämisohjelmissa, kuten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa, painopisteinä ovat monialaisten maatilojen kehittäminen ja elintarvikealan pk-yritysten markkina- ja kuluttajalähtöisyyden sekä liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Kuluttajien ja ammattikeittiöiden arvostuksen kotimaisia elintarvikkeita ja lähiruokaa kohtaan nähdään olevan jatkuvasti vahvistumassa. Lähiruoka on todellinen mahdollisuus luoda uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja myös syrjäisemmille maaseutualuille.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälaisia osaamiseen liittyviä ja muita resursseja maaseutuyrittäjät tarvitsevat elintarviketuotteiden jatkojalostuksessa. Työssä selvitettiin millaisia mahdollisuuksia ja resursseja pohjoinen Keski-Suomi toimintaympäristönä tällä hetkellä yrittäjille tarjoaa. Lisäksi selvitettiin, mitä elintarvikkeiden jatkojalostukseen ja tuotekehitykseen liittyviä resursseja alueella tarvittaisiin.
Opinnäytetyö oli kehittämistyö, jonka menetelmänä käytettiin vertailevaa benchmarking -tutkimusta. Työssä johdettiin viitekehyksestä ja kahden Pohjois-Savossa sijaitsevan alueellisen benchmarking -kohteen vertailun tuloksista kehittämisehdotus pohjoiseen Keski-Suomeen soveltuvaksi yrittäjien tuotekehitystoimintaa tukevaksi malliksi.
Vertailun tulosten perusteella voitiin todeta, että pohjoisen Keski-Suomen alueelta puuttuu yrityksille tarjottavia yhteisiä resursseja kuten elintarvikkeiden tuotekehitystiloja. Lisäksi alueella tarvitaan elintarvikkeiden tuotekehitykseen liittyvää osaamista, jota voitaisiin jakaa yrityksille neuvonnan, konsultoinnin ja koulutuksen muodossa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälaisia osaamiseen liittyviä ja muita resursseja maaseutuyrittäjät tarvitsevat elintarviketuotteiden jatkojalostuksessa. Työssä selvitettiin millaisia mahdollisuuksia ja resursseja pohjoinen Keski-Suomi toimintaympäristönä tällä hetkellä yrittäjille tarjoaa. Lisäksi selvitettiin, mitä elintarvikkeiden jatkojalostukseen ja tuotekehitykseen liittyviä resursseja alueella tarvittaisiin.
Opinnäytetyö oli kehittämistyö, jonka menetelmänä käytettiin vertailevaa benchmarking -tutkimusta. Työssä johdettiin viitekehyksestä ja kahden Pohjois-Savossa sijaitsevan alueellisen benchmarking -kohteen vertailun tuloksista kehittämisehdotus pohjoiseen Keski-Suomeen soveltuvaksi yrittäjien tuotekehitystoimintaa tukevaksi malliksi.
Vertailun tulosten perusteella voitiin todeta, että pohjoisen Keski-Suomen alueelta puuttuu yrityksille tarjottavia yhteisiä resursseja kuten elintarvikkeiden tuotekehitystiloja. Lisäksi alueella tarvitaan elintarvikkeiden tuotekehitykseen liittyvää osaamista, jota voitaisiin jakaa yrityksille neuvonnan, konsultoinnin ja koulutuksen muodossa.