Ergonomiset työtavat työelämässä : Vaivoista Voimaksi -ergonomiaopas Ravintolamaailma Sokokselle
Juutilainen, Jonna (2015)
Juutilainen, Jonna
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090314309
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090314309
Tiivistelmä
Tuki- ja liikuntaelinvaivat (tule-vaivat) ovat Suomessa toiseksi yleisin sairauspoissaoloja aiheuttava sairausryhmä. Tule-vaivoista suurin osa on niska- tai selkäperäisiä vaivoja, jotka ilmenevät työn teon aikana tai levossa. Vaivat tuovat haittaa niin yksilötasolla työntekijälle kuin myös organisaatiotasolla sekä yritykselle että valtiolle. Yksilötason haitat ovat erilaisia epämukavuustekijöitä kuten kiputiloja sekä tehokkuuteen liittyviä seikkoja kuten työkyvyn las-kua. Organisaatio- ja valtiotason haitat puolestaan liittyvät ylimääräisiin taloudellisiin menoihin sairauskulukorvauk-sien ja –päivärahojen kautta.
Tämä opinnäytetyö on muodoltaan kehittämistyö. Kehittämistyö tehtiin yhteistyössä Kuopion Sokoksen ravintola-maailman kanssa ergonomiaoppaan muodossa. Tarkoituksena oli tehdä ravintolamaailman työntekijöille suunnattu ergonomisiin työskentelytapoihin ohjeistava opas, joka liitetään osaksi ravintolamaailman uuden työntekijän pereh-dytyskansiota. Opas jaetaan myös jokaiselle ravintolamaailmassa jo työskentelevälle työntekijälle. Oppaan tavoit-teena on saada ravintolamaailman työntekijät oivaltamaan oman työtavan merkitys kehoon ja hyvinvointiin er-gonomisten ohjeiden ja esimerkkivalokuvien kautta.
Tiedonhaku tapahtui käyttäen apuna Cinahl-, Melinda-, Arto-, ja PubMed-tietokantoja. Tieteellisten artikkeleiden lisäksi työssä on käytetty terveysalan kirjallisuutta sekä ravintolamaailman työntekijöiden haastattelujen tuloksia. Opinnäytetyöraportissa käsiteltiin työelämän lainsäädäntöä, tuki- ja liikuntaelinvaivoja, nostamisen ergonomiaa sekä kehittämistyön vaiheita.
Kehittämistyön tuotoksena tehtiin Vaivoista Voimaksi- ergonomiaopas. Opas sisältää tiiviin katsauksen tuki- ja lii-kuntaelimistön kuormituksen kannalta oleellisiin seikkoihin sekä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen syntyyn. Oppaas-sa on kuvattu työntekijöiden haastattelun perusteella ongelmallisimmat ravintolamaailman työtehtävät sekä sanalli-set ja kuvalliset ergonomiset vaihtoehdot kunkin työn taloudellisempaan toteuttamiseen. Opas jaettiin toimeksian-tajalle sähköisessä muodossa, jonka jälkeen vastuu oppaan levityksestä siirtyy toimeksiantajalle.
Tämä opinnäytetyö on muodoltaan kehittämistyö. Kehittämistyö tehtiin yhteistyössä Kuopion Sokoksen ravintola-maailman kanssa ergonomiaoppaan muodossa. Tarkoituksena oli tehdä ravintolamaailman työntekijöille suunnattu ergonomisiin työskentelytapoihin ohjeistava opas, joka liitetään osaksi ravintolamaailman uuden työntekijän pereh-dytyskansiota. Opas jaetaan myös jokaiselle ravintolamaailmassa jo työskentelevälle työntekijälle. Oppaan tavoit-teena on saada ravintolamaailman työntekijät oivaltamaan oman työtavan merkitys kehoon ja hyvinvointiin er-gonomisten ohjeiden ja esimerkkivalokuvien kautta.
Tiedonhaku tapahtui käyttäen apuna Cinahl-, Melinda-, Arto-, ja PubMed-tietokantoja. Tieteellisten artikkeleiden lisäksi työssä on käytetty terveysalan kirjallisuutta sekä ravintolamaailman työntekijöiden haastattelujen tuloksia. Opinnäytetyöraportissa käsiteltiin työelämän lainsäädäntöä, tuki- ja liikuntaelinvaivoja, nostamisen ergonomiaa sekä kehittämistyön vaiheita.
Kehittämistyön tuotoksena tehtiin Vaivoista Voimaksi- ergonomiaopas. Opas sisältää tiiviin katsauksen tuki- ja lii-kuntaelimistön kuormituksen kannalta oleellisiin seikkoihin sekä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen syntyyn. Oppaas-sa on kuvattu työntekijöiden haastattelun perusteella ongelmallisimmat ravintolamaailman työtehtävät sekä sanalli-set ja kuvalliset ergonomiset vaihtoehdot kunkin työn taloudellisempaan toteuttamiseen. Opas jaettiin toimeksian-tajalle sähköisessä muodossa, jonka jälkeen vastuu oppaan levityksestä siirtyy toimeksiantajalle.