Elokuvacateringin vaikutus kuvausten onnistumiseen
Kaurismäki, Anna-Maija (2015)
Kaurismäki, Anna-Maija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015111616561
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015111616561
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa, miten cateringin toiminta ja kuvauspaikalla tarjottava ruoka vaikuttavat kuvausten onnistumiseen. Työssä tuodaan esille se, miksi myös catering-toiminnalla on tärkeä vaikutus elokuva-alan työntekijöiden työmotivaatioon ja kuvauspaikan ilmapiiriin. Opinnäytetyössä on keskitytty suomalaisen pitkän fiktiivisen elokuvan kuvauksiin ja jätetty ulkopuolelle dokumentti- ja lyhytelokuvien sekä mainosten ja televisio-sarjojen kuvaukset.
Opinnäytetyössä käytetään catering-sanaa, sillä se on elokuva-alalla yleisesti käytössä. Elokuvacateringilla tarkoitetaan työpaikkaruokailua, joka järjestään työntekijöitä varten kuvauspaikalle. Cateringin kohderyhmä on kuvausryhmän jäsenet, joille tarjotaan yleensä työpäivän aikana yksi lämmin ateria sekä aamu- ja välipala. Cateringin voi järjestää joko siihen erikoistunut yritys tai henkilö. Tämän opinnäytetyön näkökulmana on se, että catering-järjestelyt hoitaa tuotantoyhtiön palkkaama catering-yrittäjä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on tuotantoyhtiö Zodiak Finland Oy. Yhtiö kuvasi alkuvuodesta 2015 “Onnelin ja Annelin talvi” -lastenelokuvaa, ja kuvausten aikana haastateltiin kuutta työryhmän jäsentä catering-järjestelyistä ja tarjottavasta ruoasta. Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kvalitatiivista menetelmää, teemahaastattelua.
Haastattelujen perusteella kuvauspaikkaruokailuun tulisi panostaa, koska cateringin toiminnalla voi olla vaikutusta elokuvan lopputulokseen. Tarjottava ruoka vaikuttaa työntekijöiden mielialaan kuvauspaikalla. Jos ruoka on kuvausryhmän mieleen, heillä on hyvä mieli tehdä töitä. Jos ruoka koetaan sen sijaan huonoksi, ihmiset saattavat syödä liian vähän ja siitä johtuen saada liian vähän energiaa, jotta he jaksaisivat keskittyä työhönsä kunnolla. Elokuvan tekeminen on varsinkin kuvausvaiheessa puhtaasti ryhmätyötä. Nälkä ja huono ruoka saavat ihmiset kärttyisiksi, ja jo yhden henkilön huonotuulisuus saattaa tarttua koko ryhmään.
Kuvauspaikalla tarjottavan ruoan on oltava sellaista, että siitä saa tarpeeksi energiaa, mutta se ei väsytä liikaa, jotta työn tekeminen on mahdollisimman tehokasta. Ruoan tulisi olla myös terveellistä, monipuolista ja vaihtelevaa. Työntekijöiden ruoka-allergiat tulisi ottaa vakavasti, ja mahdollisuuksien mukaan tulisi ottaa huomioon työntekijöiden toiveet ruoan suhteen.
Opinnäytetyössä käytetään catering-sanaa, sillä se on elokuva-alalla yleisesti käytössä. Elokuvacateringilla tarkoitetaan työpaikkaruokailua, joka järjestään työntekijöitä varten kuvauspaikalle. Cateringin kohderyhmä on kuvausryhmän jäsenet, joille tarjotaan yleensä työpäivän aikana yksi lämmin ateria sekä aamu- ja välipala. Cateringin voi järjestää joko siihen erikoistunut yritys tai henkilö. Tämän opinnäytetyön näkökulmana on se, että catering-järjestelyt hoitaa tuotantoyhtiön palkkaama catering-yrittäjä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on tuotantoyhtiö Zodiak Finland Oy. Yhtiö kuvasi alkuvuodesta 2015 “Onnelin ja Annelin talvi” -lastenelokuvaa, ja kuvausten aikana haastateltiin kuutta työryhmän jäsentä catering-järjestelyistä ja tarjottavasta ruoasta. Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kvalitatiivista menetelmää, teemahaastattelua.
Haastattelujen perusteella kuvauspaikkaruokailuun tulisi panostaa, koska cateringin toiminnalla voi olla vaikutusta elokuvan lopputulokseen. Tarjottava ruoka vaikuttaa työntekijöiden mielialaan kuvauspaikalla. Jos ruoka on kuvausryhmän mieleen, heillä on hyvä mieli tehdä töitä. Jos ruoka koetaan sen sijaan huonoksi, ihmiset saattavat syödä liian vähän ja siitä johtuen saada liian vähän energiaa, jotta he jaksaisivat keskittyä työhönsä kunnolla. Elokuvan tekeminen on varsinkin kuvausvaiheessa puhtaasti ryhmätyötä. Nälkä ja huono ruoka saavat ihmiset kärttyisiksi, ja jo yhden henkilön huonotuulisuus saattaa tarttua koko ryhmään.
Kuvauspaikalla tarjottavan ruoan on oltava sellaista, että siitä saa tarpeeksi energiaa, mutta se ei väsytä liikaa, jotta työn tekeminen on mahdollisimman tehokasta. Ruoan tulisi olla myös terveellistä, monipuolista ja vaihtelevaa. Työntekijöiden ruoka-allergiat tulisi ottaa vakavasti, ja mahdollisuuksien mukaan tulisi ottaa huomioon työntekijöiden toiveet ruoan suhteen.