Ruokamatkaideoita Satakuntaan latvialaisista ruokamatkoista
Salo, Samuli (2017)
Salo, Samuli
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705199029
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705199029
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli latvialaisten ruokamatkojen tutkiminen. Vertailukohteista saadun inspiraation myötä kehitettiin Satakunnan olosuhteisiin soveltuvia ruokamatkailuideoita. Vertailun kohteena olivat pääosassa matkojen yleinen sisältö sekä niiden temaattiset painopisteet. Työn tilaajana oli Satakunnan ammattikorkeakoulun matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmä.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Opinnäytetyön tutkimusmetodina oli benchmarking eli vertailukehittäminen, jonka avulla tutkittiin kuutta tutkimuskohteeksi valittua matkaa. Tutkimuskohteiksi valittiin sisällöltään eroavia ja samasta kaupungista lähteviä ruokamatkoja. Satakuntaan kehitettyjä ruokamatkaideoita tutkittiin myös SWOT-analyysiä käyttäen.
Teoriaosuudessa käsiteltiin ruokamatkoja, niiden tuotteistamista sekä latvialaista ruokakulttuuria. Lisäksi lukijalle avattiin käytetyn tutkimusmenetelmän ja erilaisten tutkimusmetodien teoreettista taustaa.
Tutkimuksesta selvisi, että osa latvialaisista ruokamatkoista sisälsi ruokailun ohella luontomatkailun ja kulttuurimatkailun piirteitä. Matkoilla painotettuja elementtejä olivat esimerkiksi lähiruoka ja ruokaperinteet. Vertailukohteiden myötä kehitettiin kuusi erilaista ruokamatkaideaa Satakuntaan, joissa yhdistettiin esikuvan mukaisesti useita teemoja sekä painotettiin samoja asioita.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Opinnäytetyön tutkimusmetodina oli benchmarking eli vertailukehittäminen, jonka avulla tutkittiin kuutta tutkimuskohteeksi valittua matkaa. Tutkimuskohteiksi valittiin sisällöltään eroavia ja samasta kaupungista lähteviä ruokamatkoja. Satakuntaan kehitettyjä ruokamatkaideoita tutkittiin myös SWOT-analyysiä käyttäen.
Teoriaosuudessa käsiteltiin ruokamatkoja, niiden tuotteistamista sekä latvialaista ruokakulttuuria. Lisäksi lukijalle avattiin käytetyn tutkimusmenetelmän ja erilaisten tutkimusmetodien teoreettista taustaa.
Tutkimuksesta selvisi, että osa latvialaisista ruokamatkoista sisälsi ruokailun ohella luontomatkailun ja kulttuurimatkailun piirteitä. Matkoilla painotettuja elementtejä olivat esimerkiksi lähiruoka ja ruokaperinteet. Vertailukohteiden myötä kehitettiin kuusi erilaista ruokamatkaideaa Satakuntaan, joissa yhdistettiin esikuvan mukaisesti useita teemoja sekä painotettiin samoja asioita.