Osto-osoituksella elintarvikevalintoja : Tutkimus Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön osto-osoituksen saaneiden asiakkaiden ravitsemusvalinnoista
Oksanen, Niklas (2017)
Oksanen, Niklas
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053010993
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053010993
Tiivistelmä
Oksanen, Niklas. Osto-osoituksella elintarvikkeita – Tutkimus Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön osto-osoituksen saaneiden ravitsemusvalinnoista.
Pori, kevät 2017, 77s, 2 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen sosiaalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonian virkakelpoisuus.
Opinnäytetyö käsittelee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön myöntämiä taloudellisen avustamisen ruoan osto-osoituksia. Osto-osoituksia myönnetään diakoniatyön asiakkaille, jotka ovat taloudellisen kriisitilanteen takia hetkellisen ruoka-avun tarpeessa. Tutkimuksen lähtökohtana selvitettiin ruoan osto-osoituksen käyttäneen asiakkaiden ostoskorin sisältöä. Tutkimuk-sen avulla otettiin selville: minkälaisia ruokatottumuksia diakoniatyön asiakkailla on, miten riittävä ja monipuolinen ruokakassin sisältö on ja minkälainen ruoan taloudellinen hankintakyky diakoniatyön asiakkailla on.
Opinnäytetyön tutkimusaineisto kerättiin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijöiden avulla kahdeksalta seurakunnalta ja diakoniakeskukselta. Tutkimusajankohdaksi valikoitiin kuukauden ajanjakso, joka ajoittui syyskuulle 2016. Kauppakuitit palautuivat seurakunnille lokakuulla, johon merkittiin asiakkaan status. Tietojen merkitsemisen jälkeen kuitit annettiin tutkijalle. Asiakkaiden käyttämiä ruoan osto-osoituksia syyskuussa oli yhteensä 225 kappaletta. Opinnäytetyö on kvantitatiivinen tutkimus, joka analysoitiin aineistolähtöisesti käyttäen Excel-taulukointia. Tutkimusaineiston ostotuotteet jaettiin 16 tuoteluokkaan. Mitattavaa ilmiötä tarkasteltiin kappale- ja euromääräisellä kulutuksella.
Opinnäytetyön tutkimuksen tuloksena havainnoitui maito-, kasvis- ja viljatuotteiden olevan pääosana ostoskorissa. Kansallisella tasolla ei ollut suurta eroavaisuutta ostosvalinnoissa diakoniatyön asiakkailla muuhun väestöön. Huomioitavaa tuloksissa on sokeristen ja suolaisten herkkujen määrät. Hygieniatuotteiden ja muiden tuotteiden tuoteluokkien osuudet ovat suhteellisen suuret verrattuna muihin ostoskorin ostotuotteisiin. Tulokset osoittivat asiakkaiden omaavan kohtalaisen tietämyksen ravitsemuksellisista suosituksista, mutta tietämyksen puutteen taloudenhoidollisesta ravinnon hankkimisen hallintakyvystä pitkällä aikavälillä. Taloudellisen vakauden ollessa suurempi on diakoniatyön asiakkailla heikompi kapasiteetti hallita omaa taloudellista ravinnon hankintakykyään.
Ruoan osto-osoitukselle myönnetyllä raharesurssilla ei voida yltää ravitsemussuosituksiin, mutta asiakkaiden taloudellisen hallintakyvyn lisäämisellä ravinnon hankkimisen tehokkuutta voitaisiin mahdollisesti parantaa. Taloustietokurssien lisääminen ja diakoniatyöntekijän neuvonta ja ohjaus ravitsemuskäytänteistä on suositeltavaa.
Pori, kevät 2017, 77s, 2 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen sosiaalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonian virkakelpoisuus.
Opinnäytetyö käsittelee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön myöntämiä taloudellisen avustamisen ruoan osto-osoituksia. Osto-osoituksia myönnetään diakoniatyön asiakkaille, jotka ovat taloudellisen kriisitilanteen takia hetkellisen ruoka-avun tarpeessa. Tutkimuksen lähtökohtana selvitettiin ruoan osto-osoituksen käyttäneen asiakkaiden ostoskorin sisältöä. Tutkimuk-sen avulla otettiin selville: minkälaisia ruokatottumuksia diakoniatyön asiakkailla on, miten riittävä ja monipuolinen ruokakassin sisältö on ja minkälainen ruoan taloudellinen hankintakyky diakoniatyön asiakkailla on.
Opinnäytetyön tutkimusaineisto kerättiin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijöiden avulla kahdeksalta seurakunnalta ja diakoniakeskukselta. Tutkimusajankohdaksi valikoitiin kuukauden ajanjakso, joka ajoittui syyskuulle 2016. Kauppakuitit palautuivat seurakunnille lokakuulla, johon merkittiin asiakkaan status. Tietojen merkitsemisen jälkeen kuitit annettiin tutkijalle. Asiakkaiden käyttämiä ruoan osto-osoituksia syyskuussa oli yhteensä 225 kappaletta. Opinnäytetyö on kvantitatiivinen tutkimus, joka analysoitiin aineistolähtöisesti käyttäen Excel-taulukointia. Tutkimusaineiston ostotuotteet jaettiin 16 tuoteluokkaan. Mitattavaa ilmiötä tarkasteltiin kappale- ja euromääräisellä kulutuksella.
Opinnäytetyön tutkimuksen tuloksena havainnoitui maito-, kasvis- ja viljatuotteiden olevan pääosana ostoskorissa. Kansallisella tasolla ei ollut suurta eroavaisuutta ostosvalinnoissa diakoniatyön asiakkailla muuhun väestöön. Huomioitavaa tuloksissa on sokeristen ja suolaisten herkkujen määrät. Hygieniatuotteiden ja muiden tuotteiden tuoteluokkien osuudet ovat suhteellisen suuret verrattuna muihin ostoskorin ostotuotteisiin. Tulokset osoittivat asiakkaiden omaavan kohtalaisen tietämyksen ravitsemuksellisista suosituksista, mutta tietämyksen puutteen taloudenhoidollisesta ravinnon hankkimisen hallintakyvystä pitkällä aikavälillä. Taloudellisen vakauden ollessa suurempi on diakoniatyön asiakkailla heikompi kapasiteetti hallita omaa taloudellista ravinnon hankintakykyään.
Ruoan osto-osoitukselle myönnetyllä raharesurssilla ei voida yltää ravitsemussuosituksiin, mutta asiakkaiden taloudellisen hallintakyvyn lisäämisellä ravinnon hankkimisen tehokkuutta voitaisiin mahdollisesti parantaa. Taloustietokurssien lisääminen ja diakoniatyöntekijän neuvonta ja ohjaus ravitsemuskäytänteistä on suositeltavaa.