À la carte -ravintoloiden odotukset vastavalmistuneen kokin ammattitaidosta
Holma, Matti (2020)
Holma, Matti
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020101321285
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020101321285
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia odotuksia yksityisessä omistuksessa olevien à la carte -ravintoloiden työnantajilla oli ruokapalvelun osaamisalan perustutkinnon suorittaneen ammattitaidosta. Tutkimus rajattiin koskemaan sellaisia à la carte -ravintoloita, joiden omavalmistusaste oli suuri.
Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimusotteen keinoin. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelemalla neljää ravintola-alan yrittäjää tai keittiöpäällikköä. Haastatelluilla oli merkittävä kokemus työskentelystä ravintoloiden keittiöistä, joiden omavalmistusaste oli suuri. Tutkimus toteutettiin neljässä eri kaupungissa Suomessa. Tutkimuksen ravintolat sijaitsivat eri puolelta maata, jotta aineistoon sisältyisi myös alueellista vaihtelua.
Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin teemoittelun avulla. Tutkimustulosten analyysivaiheessa saatuja tutkimustuloksia tulkittiin aikaisempien tutkimusten ja artikkeleiden valossa.
Tutkimustuloksista selvisi, että ruokapalvelun perustutkinnon suorittaneiden vastavalmistuneiden kokkien ammattitaito oli hyvin vaihtelevaa. Tutkimukseen osallistuneet työelämän edustajat odottivat vastavalmistuneilta kokeilta positiivista asennetta työntekoa kohtaan, halua oppia sekä valmiutta siirtyä työelämään.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että vastavalmistuneiden kokkien osaamisen taso ei vastannut haastateltujen ravintolaesimiesten odotuksia. Tutkimus osoitti, että työelämän roolia pitää opiskelijoiden koulutuksessa kasvattaa pidempien ja suunnitelmallisempien työssäoppimisjaksojen kautta. Tutkimus osoitti, että koulutuksen järjestäjän ja työelämän edustajien väliseen yhteistyöhön tulee kiinnittää huomiota ja sitä tulisi kehittää.
Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimusotteen keinoin. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelemalla neljää ravintola-alan yrittäjää tai keittiöpäällikköä. Haastatelluilla oli merkittävä kokemus työskentelystä ravintoloiden keittiöistä, joiden omavalmistusaste oli suuri. Tutkimus toteutettiin neljässä eri kaupungissa Suomessa. Tutkimuksen ravintolat sijaitsivat eri puolelta maata, jotta aineistoon sisältyisi myös alueellista vaihtelua.
Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin teemoittelun avulla. Tutkimustulosten analyysivaiheessa saatuja tutkimustuloksia tulkittiin aikaisempien tutkimusten ja artikkeleiden valossa.
Tutkimustuloksista selvisi, että ruokapalvelun perustutkinnon suorittaneiden vastavalmistuneiden kokkien ammattitaito oli hyvin vaihtelevaa. Tutkimukseen osallistuneet työelämän edustajat odottivat vastavalmistuneilta kokeilta positiivista asennetta työntekoa kohtaan, halua oppia sekä valmiutta siirtyä työelämään.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että vastavalmistuneiden kokkien osaamisen taso ei vastannut haastateltujen ravintolaesimiesten odotuksia. Tutkimus osoitti, että työelämän roolia pitää opiskelijoiden koulutuksessa kasvattaa pidempien ja suunnitelmallisempien työssäoppimisjaksojen kautta. Tutkimus osoitti, että koulutuksen järjestäjän ja työelämän edustajien väliseen yhteistyöhön tulee kiinnittää huomiota ja sitä tulisi kehittää.