Ravitsemuksen merkitys pään ja kaulan alueen syöpäpotilaan kuntoutumisessa operatiivisesta toimenpiteestä
Valjakka, Ilona; Virtanen, Eveliina (2021)
Valjakka, Ilona
Virtanen, Eveliina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105209670
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105209670
Tiivistelmä
Pään ja kaulan alueen operatiivisilla syöpäpotilailla ravitsemus on oleellinen osa hoitoa, sillä operaatiot sijoittuvat ruuansulatuskanavan yläosaan, jolloin ihmisen peruselintoiminnot voivat häiriintyä. Syöpä ja sen hoitomuodot aiheuttavat monin eri tavoin haasteita potilaan hyvän ravitsemustilan toteutumiseen. Ravitsemustila tulee arvioida jo diagnoosihetkellä ja siihen tulisi kiinnittää huomiota koko hoitopolun ajan, myös potilaan kotiutumisen jälkeen. Syöpädiagnoosi ja sen hoito on potilaalle raskasta niin fyysisesti kuin henkisesti. Psyykkiset oireet vaikuttavat myös osaltaan ravitsemuksen toteutumiseen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ravitsemuksen merkitys pään ja kaulan alueen syöpäpotilaan kuntoutumisessa leikkauksen jälkeen. Opinnäytetyön tavoitteena on, että koottua tietoa pään ja kaulan alueen syöpäpotilaiden ravitsemuksesta operaation jälkeen voidaan hyödyntää hoitotyössä. Opinnäytetyön menetelmänä oli narratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona oli yhdeksän vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.
Tuloksista kävi ilmi, että enteraalisen ravitsemuksen tukeminen on parantanut kuntoutumista leikkauksen jälkeen. Lisäksi havaittiin, että immuunipuolustusta tukeva ravitsemus voi vähentää postoperatiivisia komplikaatioita, mutta aiheesta ei ole vankkaa näyttöä. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat myös, että pään ja kaulan alueen syöpäpotilaat ovat hyötyneet moniammatillisesta tuesta leikkauksen jälkeen. Syömisen haasteiden tukemiseen ja vertaistuen tarjoamiseen keskittyvissä tutkimuksissa tulokset olivat positiivisia. Jatkotutkimusehdotuksena on immuunipuolustusta tukevan ravitsemuksen tutkiminen pään ja kaulan alueen syöpäpotilailla.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ravitsemuksen merkitys pään ja kaulan alueen syöpäpotilaan kuntoutumisessa leikkauksen jälkeen. Opinnäytetyön tavoitteena on, että koottua tietoa pään ja kaulan alueen syöpäpotilaiden ravitsemuksesta operaation jälkeen voidaan hyödyntää hoitotyössä. Opinnäytetyön menetelmänä oli narratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona oli yhdeksän vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.
Tuloksista kävi ilmi, että enteraalisen ravitsemuksen tukeminen on parantanut kuntoutumista leikkauksen jälkeen. Lisäksi havaittiin, että immuunipuolustusta tukeva ravitsemus voi vähentää postoperatiivisia komplikaatioita, mutta aiheesta ei ole vankkaa näyttöä. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat myös, että pään ja kaulan alueen syöpäpotilaat ovat hyötyneet moniammatillisesta tuesta leikkauksen jälkeen. Syömisen haasteiden tukemiseen ja vertaistuen tarjoamiseen keskittyvissä tutkimuksissa tulokset olivat positiivisia. Jatkotutkimusehdotuksena on immuunipuolustusta tukevan ravitsemuksen tutkiminen pään ja kaulan alueen syöpäpotilailla.