KOTIKOKKIKURSSI–Tukea kehitysvammaisen aikuisen itsenäiseen elämään
Laine, Saana; Mustakangas, Elina (2016)
Laine, Saana
Mustakangas, Elina
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604295507
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604295507
Tiivistelmä
Laine, Saana ja Mustakangas, Elina. Kotikokkikurssi–tukea itsenäiseen elämään. Helsinki, kevät, 2016. 61 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK).
Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää ruoanvalmistuskurssi lievästi- ja keskiasteisesti kehitysvammaisille aikuisille tukemaan heidän itsenäisyyttään sekä koota selkokielinen reseptikansio tukemaan ruoanvalmistusta kotona kurssin päätyttyä.
Opinnäytetyö oli toiminnallinen ja työelämälähtöinen. Työelämän yhteistyö-kumppanina oli Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry, joka toimii kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän omaistensa oikeuksienvalvonta- ja tukiyhdistyksenä.
Kurssin valmistelu aloitettiin suunnittelemalla kurssin teema ja valitsemalla reseptit. Reseptit kirjoitettiin selkokieliseen muotoon. Reseptikansiota varten selvitettiin, mitä tulee ottaa huomioon kirjoitettaessa selkokielistä tekstiä. Kurssille valittiin kahdeksan osallistujaa ilmoittautuneiden joukosta yhteyshenkilömme Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry:n vapaa-ajan koordinaattorin Marja Heralan avulla.
Kurssista saatu palaute oli pääosin positiivista ja moni kurssilainen toivoi kurssille jatkoa tai mahdollisuutta osallistua samankaltaiselle kurssille uudestaan. Osa kurssilaisista innostui kurssin jälkeen ruoanvalmistuksesta ja on valmistanut ruokaa itsenäisesti tai ohjaajan kanssa myös kurssin jälkeen. Opinnäytetyönä toteutetun Kotikokkikurssin vaikutusta kurssilaisten itsenäisyyteen arvioitiin vain palautteeseen vastanneiden kurssilaisten osalta. Yhteistyötaho piti kurssia sekä selkokielistä reseptikansiota onnistuneena.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää ruoanvalmistuskurssi lievästi- ja keskiasteisesti kehitysvammaisille aikuisille tukemaan heidän itsenäisyyttään sekä koota selkokielinen reseptikansio tukemaan ruoanvalmistusta kotona kurssin päätyttyä.
Opinnäytetyö oli toiminnallinen ja työelämälähtöinen. Työelämän yhteistyö-kumppanina oli Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry, joka toimii kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän omaistensa oikeuksienvalvonta- ja tukiyhdistyksenä.
Kurssin valmistelu aloitettiin suunnittelemalla kurssin teema ja valitsemalla reseptit. Reseptit kirjoitettiin selkokieliseen muotoon. Reseptikansiota varten selvitettiin, mitä tulee ottaa huomioon kirjoitettaessa selkokielistä tekstiä. Kurssille valittiin kahdeksan osallistujaa ilmoittautuneiden joukosta yhteyshenkilömme Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry:n vapaa-ajan koordinaattorin Marja Heralan avulla.
Kurssista saatu palaute oli pääosin positiivista ja moni kurssilainen toivoi kurssille jatkoa tai mahdollisuutta osallistua samankaltaiselle kurssille uudestaan. Osa kurssilaisista innostui kurssin jälkeen ruoanvalmistuksesta ja on valmistanut ruokaa itsenäisesti tai ohjaajan kanssa myös kurssin jälkeen. Opinnäytetyönä toteutetun Kotikokkikurssin vaikutusta kurssilaisten itsenäisyyteen arvioitiin vain palautteeseen vastanneiden kurssilaisten osalta. Yhteistyötaho piti kurssia sekä selkokielistä reseptikansiota onnistuneena.