Opiskelijoiden sijoittuminen työelämään valmistumisen jälkeen : Raision ammattioppilaitos
Stam, Paula (2016)
Stam, Paula
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605239227
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605239227
Tiivistelmä
Opinnäytetyö sai alkunsa kiinnostuksesta, kuinka moni opiskelija jää ravintola-alalle ja kokin työhön heti valmistumisen, sekä vuosia valmistumisen jälkeen. Ravintola-alan haasteellisuus työnä itsessään ja työaikoina ovat joskus syitä vaihtaa alaa. Työn tavoitteena oli saada selville, mikä määrä vastaajista oli pysynyt alalla ja kuinka moni oli alaa vaihtanut, ja mikä on ollut syynä siihen.
Tutkimus toteutettiin survey- menetelmällä, jossa tutkimus tehtiin kyselyinä ja kyselyyn lähetettiin linkki vastaajille. Kyselyyn vastaajat valikoituivat satunnaisesti, kuitenkin, niin että pyrittiin lähettämään kysely ainakin yhdelle 2004-2014 Raision ammattikoulusta (nyk. Rasekon ammattiopisto) valmistuneelle. Vastausprosentiksi tuli 93%, mikä antoi kattavan näkemyksen sille miten ovat sijoittuneet työelämään ja ovatko pysyneet alalla. Tulokset olivat osittain odotettuja, että osa on vaihtanut alalta pois ja osittain yllätyksellisiä, että ovat opiskelleet lisää ihan toista alaa, korkeallekin tasolle.
Kyselyn avulla saadut tulokset kertoivat, että moni saa ravintola-alan töitä heti valmistuttuaan. koska asuvat Etelä-Suomen alueella, jossa on sesonkiaika valmistumisen jälkeen, työllisyystilanne heikkenee selkeästi heti syyskuun alussa. Kysely myöskin vahvisti sen, eitä moni vaihtaa toiselle alalle työaikojen vuoksi. Myöskin ravintola-alan henkinen ja fyysinen rasittavuus mainittiin useasti sekä alhainen palkkataso. Hienoa on myöskin huomata kyselyn avulla, että moni jatkaa ravintola-alalla tai siinä sivuavalla alalla. Nämä positiiviset tulokset antavat uskoa omaan työhön ammattiaineiden ja keittiötyön opettajana.
Tutkimus toteutettiin survey- menetelmällä, jossa tutkimus tehtiin kyselyinä ja kyselyyn lähetettiin linkki vastaajille. Kyselyyn vastaajat valikoituivat satunnaisesti, kuitenkin, niin että pyrittiin lähettämään kysely ainakin yhdelle 2004-2014 Raision ammattikoulusta (nyk. Rasekon ammattiopisto) valmistuneelle. Vastausprosentiksi tuli 93%, mikä antoi kattavan näkemyksen sille miten ovat sijoittuneet työelämään ja ovatko pysyneet alalla. Tulokset olivat osittain odotettuja, että osa on vaihtanut alalta pois ja osittain yllätyksellisiä, että ovat opiskelleet lisää ihan toista alaa, korkeallekin tasolle.
Kyselyn avulla saadut tulokset kertoivat, että moni saa ravintola-alan töitä heti valmistuttuaan. koska asuvat Etelä-Suomen alueella, jossa on sesonkiaika valmistumisen jälkeen, työllisyystilanne heikkenee selkeästi heti syyskuun alussa. Kysely myöskin vahvisti sen, eitä moni vaihtaa toiselle alalle työaikojen vuoksi. Myöskin ravintola-alan henkinen ja fyysinen rasittavuus mainittiin useasti sekä alhainen palkkataso. Hienoa on myöskin huomata kyselyn avulla, että moni jatkaa ravintola-alalla tai siinä sivuavalla alalla. Nämä positiiviset tulokset antavat uskoa omaan työhön ammattiaineiden ja keittiötyön opettajana.