Yhteinen pöytä -hanke osana Korson seurakunnan yhteisöruokailua
Aalto, Kaisa; Salama, Heidi (2016)
Aalto, Kaisa
Salama, Heidi
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101015006
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101015006
Tiivistelmä
Aalto, Kaisa ja Salama, Heidi. Yhteinen pöytä –hanke Korson seurakunnassa ja sen vaikutukset seurakunnan diakoniatyöhön. Helsinki, syksy 2016, 62 sivua, 1 liite.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö, Sosiaalialan koulutusohjelma, Sosionomi (AMK) + kirkon diakonian virkakelpoisuus.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, muuttaako Yhteinen pöytä –hankkeen kautta toteutuva yhteisöruokailu diakoniatyötä Korson seurakunnassa. Työn on tarkoitus antaa seurakunnalle tietoa diakoniatyön yhteisöruokailun kehittymisestä hankkeen alkaessa, ja mahdollisista vaikutuksista diakoniatyöhön. Yhteinen pöytä -hanke on uusi tapa tehdä yhteisöllistä diakoniatyötä seurakunnissa.
Tutkimus oli laadullinen ja siinä tehtiin teemahaastattelu kahdelle Korson seurakunnan diakoniatyöntekijälle. Lisäksi osallistuttiin yhteisöruokailun vapaaehtoistehtäviin. Vapaaehtoistyöskentelystä tehdyistä havainnoista pidettiin
yhteistä havaintopäiväkirjaa. Työskentelyssä saatiin konkreettinen kuva mitä erilaisia vapaaehtoistehtäviä tehdään yhteisöruokailussa. Lisäksi seurattiin diakoniatyöntekijän ohjaavaa ja koordinoivaa työtä. Diakoniatyöntekijä on yhteisöruokailun koordinaattori ja yhdistävä tekijä tässä seurakunnan toiminnassa. Tämän työn aineisto koostuu näistä haasteluista ja havainnoista.
Korson seurakunnasta löytyi jo valmiina toimintamalli, joka antoi hyvän pohjan aloittaa Yhteinen pöytä –hanke seurakunnassa. Diakoniatyöllä oli valmiudet tehdä yhteisöruokailua, koska sitä on tehty seurakunnassa yli kymmenen vuotta. Yksi diakoniatyöntekijä oli nimetty ja vastuussa tästä toiminnasta. Korson seurakunnan yhteisöruokailu ei ole vain ruokajakelua, vaan siihen on sisäänrakennettu myös muita näkökulmia: työllistäminen, ihmisten huomioiminen, teemapäivät ja yhteisön kehittäminen. Yhteisöllisyys kehittyy yhteisen tekemisen ja ryhmään kuulumisen kautta. Ihminen tarvitsee ihmisen ja työtä tehdään asiakkaan kanssa yhdessä.
Jokainen mukanaolija on arvokas ja jokaisessa ruokailussa on mukana myös hengellinen kohtaaminen hartaushetken tai lyhyen jumalanpalveluksen kautta. Diakoniatyö on aina prosessi, joka heijastaa toimintaympäristönsä tapahtumia ja muutoksia ihmisen elämässä. Korson seurakunnassa toteutuu työtapa, jossa autettavasta voi tulla auttaja. Yhdessä tekemisen kautta luodaan uutta toimintakulttuuria. Samalla mahdollistuu tasa-arvoinen rinnakkaistyöskentely eri ammattiryhmien kanssa. Haastattelujen pohjalta Yhteinen pöytä –hankkeen alkaminen yhteisöruokailun ruokatarvikkeiden toimittajana ei olennaisesti muuttanut Korson seurakunnan Katulähetyksen yhteisöruokailua. Muutokset ovat olleet pieniä, ja sisällöllisiä.
Keskeisiä käsitteitä ovat: ruokajakelu, huono-osaisuus, yhteisöllisyys, diakonia- ja vapaaehtoistyö.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö, Sosiaalialan koulutusohjelma, Sosionomi (AMK) + kirkon diakonian virkakelpoisuus.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, muuttaako Yhteinen pöytä –hankkeen kautta toteutuva yhteisöruokailu diakoniatyötä Korson seurakunnassa. Työn on tarkoitus antaa seurakunnalle tietoa diakoniatyön yhteisöruokailun kehittymisestä hankkeen alkaessa, ja mahdollisista vaikutuksista diakoniatyöhön. Yhteinen pöytä -hanke on uusi tapa tehdä yhteisöllistä diakoniatyötä seurakunnissa.
Tutkimus oli laadullinen ja siinä tehtiin teemahaastattelu kahdelle Korson seurakunnan diakoniatyöntekijälle. Lisäksi osallistuttiin yhteisöruokailun vapaaehtoistehtäviin. Vapaaehtoistyöskentelystä tehdyistä havainnoista pidettiin
yhteistä havaintopäiväkirjaa. Työskentelyssä saatiin konkreettinen kuva mitä erilaisia vapaaehtoistehtäviä tehdään yhteisöruokailussa. Lisäksi seurattiin diakoniatyöntekijän ohjaavaa ja koordinoivaa työtä. Diakoniatyöntekijä on yhteisöruokailun koordinaattori ja yhdistävä tekijä tässä seurakunnan toiminnassa. Tämän työn aineisto koostuu näistä haasteluista ja havainnoista.
Korson seurakunnasta löytyi jo valmiina toimintamalli, joka antoi hyvän pohjan aloittaa Yhteinen pöytä –hanke seurakunnassa. Diakoniatyöllä oli valmiudet tehdä yhteisöruokailua, koska sitä on tehty seurakunnassa yli kymmenen vuotta. Yksi diakoniatyöntekijä oli nimetty ja vastuussa tästä toiminnasta. Korson seurakunnan yhteisöruokailu ei ole vain ruokajakelua, vaan siihen on sisäänrakennettu myös muita näkökulmia: työllistäminen, ihmisten huomioiminen, teemapäivät ja yhteisön kehittäminen. Yhteisöllisyys kehittyy yhteisen tekemisen ja ryhmään kuulumisen kautta. Ihminen tarvitsee ihmisen ja työtä tehdään asiakkaan kanssa yhdessä.
Jokainen mukanaolija on arvokas ja jokaisessa ruokailussa on mukana myös hengellinen kohtaaminen hartaushetken tai lyhyen jumalanpalveluksen kautta. Diakoniatyö on aina prosessi, joka heijastaa toimintaympäristönsä tapahtumia ja muutoksia ihmisen elämässä. Korson seurakunnassa toteutuu työtapa, jossa autettavasta voi tulla auttaja. Yhdessä tekemisen kautta luodaan uutta toimintakulttuuria. Samalla mahdollistuu tasa-arvoinen rinnakkaistyöskentely eri ammattiryhmien kanssa. Haastattelujen pohjalta Yhteinen pöytä –hankkeen alkaminen yhteisöruokailun ruokatarvikkeiden toimittajana ei olennaisesti muuttanut Korson seurakunnan Katulähetyksen yhteisöruokailua. Muutokset ovat olleet pieniä, ja sisällöllisiä.
Keskeisiä käsitteitä ovat: ruokajakelu, huono-osaisuus, yhteisöllisyys, diakonia- ja vapaaehtoistyö.