Partioleirien erityisruokavaliot : turvallisen toteutuksen edellytyksiä
Näse, Hilkka (2010)
Näse, Hilkka
Turun ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004297267
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004297267
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitetään partioleirien erityisruokavalioiden turvallisen toteuttamisen edellytyksiä. Erityisruokavaliota noudattavien leiriläisten osuus partioleireillä on n. 20%. Vielä 25-vuotta sitten erityisruokavaliota noudattavia oli 1% leiriläisistä.
Erityisruokavalioihin liittyvässä viestinnässä on useita puutteita. Viestinnällisiä puutteita ovat esimerkiksi seuraavat. Tieto tarvittavasta erityisruokavaliosta kulkee huonosti tai ei lainkaan, leiriläiset eivät tiedä mitä ruoka sisältää ja leirin ohjelmapisteissä ei tiedetä mitä erityisruokavalioita tulisi huomioida. Viestinnällisiä hankaluuksia on lisäksi siinä miten erityisruokavalio ilmoitetaan ja miten ilmoitettu siirtyy eteenpäin leiriorganisaatiossa. Lisäksi erityisruokavaliot eivät ole kattavasti esillä partion materiaaleissa. Joistakin ohjeista maininta erityisruokavalioista puuttuu kokonaan. Edellä mainitut viestinnälliset puutteet aiheuttavat sen, että erityisruokavalioita ei pystytä valmistamaan virheettömästi ja turvallisesti.
Ratkaisuja edellä mainittuihin puuteisiin on tässä opinnäytetyössä etsitty haastattelemalla asiantuntijoita, perehtymällä suurleirien loppuraportteihin sekä osallistuvalla havainnoinnilla kahdella partioleirin aikana. Partioleirit, joilla havainnointi tapahtui olivat eri kokoiset; Kepseli-leirille osallistui 20 henkilöä, Reila 09-leirille osallistui 3500 henkilöä. Opinnäytetyössä on esillä erityisruokavalioihin liittyvinä turvallisuusnäkökulmina riskikartoitukset, viestintä, henkilötietolaki sekä partioleirien turvallisuusohjeet.
Johtopäätöksinä ja kehittämisehdotuksina opinnäytetyössä ehdotetaan kolmea toimenpidettä. Ensinnä erityisruokavalioihin liittyvää viestintää tulee tehostaa kaikilla tasoilla ennen leiriä, leirin aikana ja leirin jälkeen loppuraportteja arkistoitaessa. Toinen toimenpide on sähköisen lomakkeen laatiminen erityisruokavaliotarpeen ilmoittamiseksi. Kolmas toimenpide on erityisruokavalioiden huomioiminen partion ohjeissa ja materiaaleissa. Opinnäytetyössä esitetään parannusehdotuksia ja konkreettisia toimenpiteitä erityisruokavalioiden turvallisen toteuttamisen edistämiseksi. Yksi ehdotuksista on sähköisen erityisruokavaliolomakkeen luonnos.
Erityisruokavalioihin liittyvässä viestinnässä on useita puutteita. Viestinnällisiä puutteita ovat esimerkiksi seuraavat. Tieto tarvittavasta erityisruokavaliosta kulkee huonosti tai ei lainkaan, leiriläiset eivät tiedä mitä ruoka sisältää ja leirin ohjelmapisteissä ei tiedetä mitä erityisruokavalioita tulisi huomioida. Viestinnällisiä hankaluuksia on lisäksi siinä miten erityisruokavalio ilmoitetaan ja miten ilmoitettu siirtyy eteenpäin leiriorganisaatiossa. Lisäksi erityisruokavaliot eivät ole kattavasti esillä partion materiaaleissa. Joistakin ohjeista maininta erityisruokavalioista puuttuu kokonaan. Edellä mainitut viestinnälliset puutteet aiheuttavat sen, että erityisruokavalioita ei pystytä valmistamaan virheettömästi ja turvallisesti.
Ratkaisuja edellä mainittuihin puuteisiin on tässä opinnäytetyössä etsitty haastattelemalla asiantuntijoita, perehtymällä suurleirien loppuraportteihin sekä osallistuvalla havainnoinnilla kahdella partioleirin aikana. Partioleirit, joilla havainnointi tapahtui olivat eri kokoiset; Kepseli-leirille osallistui 20 henkilöä, Reila 09-leirille osallistui 3500 henkilöä. Opinnäytetyössä on esillä erityisruokavalioihin liittyvinä turvallisuusnäkökulmina riskikartoitukset, viestintä, henkilötietolaki sekä partioleirien turvallisuusohjeet.
Johtopäätöksinä ja kehittämisehdotuksina opinnäytetyössä ehdotetaan kolmea toimenpidettä. Ensinnä erityisruokavalioihin liittyvää viestintää tulee tehostaa kaikilla tasoilla ennen leiriä, leirin aikana ja leirin jälkeen loppuraportteja arkistoitaessa. Toinen toimenpide on sähköisen lomakkeen laatiminen erityisruokavaliotarpeen ilmoittamiseksi. Kolmas toimenpide on erityisruokavalioiden huomioiminen partion ohjeissa ja materiaaleissa. Opinnäytetyössä esitetään parannusehdotuksia ja konkreettisia toimenpiteitä erityisruokavalioiden turvallisen toteuttamisen edistämiseksi. Yksi ehdotuksista on sähköisen erityisruokavaliolomakkeen luonnos.