Ruokapalvelujen tuotteistaminen: case: Nilon koulu, Kuusamon kaupunki
Pitkänen, Marja (2006)
Pitkänen, Marja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-146
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-146
Tiivistelmä
Kuusamon kaupungin ruokapalvelut siirtyivät vuoden 2005 alussa tukipalvelukeskuksen alaisuuteen. Syksyllä 2005 aloitettiin tukipalvelukeskuksen eri toimialojen palvelujen tuotteistaminen. Ruokapalveluihin kuuluu viisi valmistuskeittiötä, ja keittiöt tuottavat päivää kohden yhteensä noin 4 200 ateriaa. Ruokapalveluiden tuotteistamisen tavoitteiksi asetettiin kilpailukykyiset ja laadukkaat palvelut, yhteiset toimintatavat ja toimintasäännöt, huomioiden asiakaslähtöisyys ja asiakasnäkökulma. Tavoitteenani on tutustua tuotteistamiseen käytännön toteutuksen avulla ja näin luoda Nilon koulun ruokapalveluyksiköstä kilpailukykyinen ja asiakasystävällinen ruokapalveluyksikkö. Tuotteistamisessa toteutettiin tuotteistusprosessin kaksi ensimmäistä vaihetta;valmisteluvaihe ja tuotteiden suunnittelu. Tuotteistusprosessissa määriteltiin ruokapalvelujen asiakkaat ja asiakkaiden tarpeet, palvelutuotteet, laatutaso ja palvelukuvaukset. Nilon koulun ruokapalveluyksikön asiakkaita ovat tilaaja-asiakkaat, asiakkaan-asiakkaat ja eri sidosryhmät. Palvelutuotteita ovat ateriat, välipalat ja erilaiset tilaukset. Laatutasomäärittelyssä päädyttiin kolmitasoiseen ratkaisuun, joita ovat noutopöytätarjoilu, katettu tarjoilu ja edustustarjoilu. Palvelukuvaukset muodostuivat seitsemästä eri osapalvelusta, jotka ovat sisällöltään samantyyppisiä, mutta yksikkökohtaiset tiedot vaihtelivat. Ruokapalveluyksiköissä suoritettiin tuotteistamisen aikana myös työaikaseurantaneljän viikon ajalta. Työaikaseurannasta saadut tulokset antoivat tietoa siitä, mihin eri toimintoihin työaikaa käytettiin ja samanaikaisesti pystyttiin tarkastelemaan toimintojen merkitystä varsinaisen ruokatuotannon kannalta. Tuotteistaminen ruokapalvelujen osalta jatkuu edelleen. Tuotteistamisen toisessa vaiheessa toteutetaan markkinointi, seuranta sekä arviointi. Tuotteistamisen loppuvaiheessa laaditaankaikille tukipalvelukeskuksen toimialoille palvelukäsikirja. Catering in Kuusamo town was transferred under the authority of the Centre for Support Service in the beginning of 2005. In autumn 2005 the productization of the services in the sectors of the Centre for Support Service was begun. The catering sector includes five meal preparing kitchens, which prepare altogether 4 200 meals per day. Competitive and good quality services, common operation modes and rules were set as the aims of the productizaton of the catering. Customer drivenness and customer perspective were paid attention to. The productization process was approacher by implementing it in practice, and by making the Nilo school catering unit a competitive and customer-friendly catering unit. The first and second phases of the productization process were put into practice: the preparation and product planning phase. The customers were defined, the customers of the Nilo school catering unit are the ordering customers, the actual customers and different interest groups. The service products are meals, snacks, and different orders. Defining the quality standards, three standards were set: buffet service, set table service and banqueting service. The service descriptions consist of seven different sub-services, which were similar, with some variation between catering units. During the productization processes, a working hour control was performed in the catering units for a four week period. The results of the control showed on which functions the working time was spent, and it was also possible to evaluate the importance of the functions in relation to the actual food supply. The productization of food services will continue. In the following phases marketing, follow-up and evaluation will be carried out. Finally, a service manual will be compiled for all the sectors of the Centre for Support Service.