Ruokavalioiden opetus työssä oppimisen aikana
Viitanen, Helena (2007)
Viitanen, Helena
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-500
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-500
Tiivistelmä
Työssä oppimisen aikana oppija tutustuu käytännön työhön ja oppii tulemaan toimeen erilaisissa työyhteisöissä. Työssä oppija saa myös perustiedot kyseisistä ruokavalioista janiiden perusteella voi lähteä toteuttamaan eri ruokavalioita. Työssä oppiminen parantaa koulutuksen työelämävastaavuutta, koska se järjestetään työpaikoilla todellisissa työtehtävissä. Harjoitteluun verrattuna työssä oppiminen on tavoitteellisempaa ja ohjatumpaa. Työssä oppimisen onnistuminen edellyttää yhteistyötä työpaikkojen ja oppilaitosten välillä. Työssä oppiminen on mahdollisuus työpaikalle ja yritykselle: olla mukana ammatillisen koulutuksen kehittämisessä ja suunnittelussa. Ruokavalioita tarvitaan sairauksien tai elimistön vajaatoimintojen korjaamiseksi. Yleisimpiä syitä ruokavalioiden tarpeeseen ovat diabetes, laktoosi-intoleranssi, keliakia ja yksittäiset ruokaaineallergiat. Myös uskonnollisista ja eettisistä syistä noudatetaan ruokavalioita. Tässä työssä keskitytään diabeteksen, laktoosi-intoleranssin ja keliakian ruokavalioiden opetukseen. Ruokavaliot pyritään suunnittelemaan monipuolisiksi ja vaihteleviksi rajoituksista huolimatta. Periaatteena on, että ruokavalioista poistettujen ruoka-aineiden ravintosisältö korvataan sallituista ruoka-aineista saaduilla ravintoaineilla. During work and learn period the student gets hands-on experience andlearns to deal with different work communities. The student receives basic knowledge on the diets in question and can execute these diets based on the education. Work and learn period improves the correspondence of education and working life. This is because work and learn period is organized in workplaces with real assignments. Diets are needed for certain illnesses and body dysfunction. The usual need fordiets are diabetes, lactose intolerance, celiac disease, and individual food allergies. Diets are also being followed due to religious and ethic reasons. Compared to practical training work and learn period is more target-oriented and more instucted. The succession of learn and work period depends on cooperation between workplaces and educational establishments. Work and learn period is an opportunity to a workplace or a company. To be involved with development and planning of vocational education In this work the focus is on teaching diets for diabetes, lactose intolerance, and celiac disease. Diets are planned to be versatile and varying despite the limitations. The principle is that the nutrition in the foodstuff that are excluded from the diet are replaced by nutrition that are in the permitted food.