À la carte -ravintolan sisustussuunnitelma
Määttä, Minttu (2011)
Määttä, Minttu
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105056332
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105056332
Tiivistelmä
Nykypäivän kovassa kilpailussa toimivan ja samalla viihtyisän ravintolan suunnittelu on haastavaa. Monia asioita on otettava huomioon, jotta ravintolakokemus olisi asiakkaille miellyttävä. Ravintolasuunnittelun erilaiset säädökset ja normit on otettu huomioon tässä opinnäytetyössä, joka käsittelee lounas- ja à la carte -ravintolan sisustussuunnitelmaa. Tutkimuksen kohteena on vuonna 2012 valmistuvassa kauppakeskuksessa sijaitseva ravintolatila. Rakennuksen ja ravintolan tilasuunnitelman on tehnyt arkkitehtitoimisto HKP Oy.
Tutkimusosassa käydään läpi ravintolan historiaa ja ravintolan sisustussuunnittelun perusasioita sekä tarkastellaan tarkemmin asiakastiloja ja mitoituksia, baaria, paloturvallisuutta, akustiikkaa, valaistusta ja värejä. Tutkimuksessa on käytetty myös tapaustutkimusta ja tutkittu olemassa olevia ravintoloita. Tutkimusmenetelminä on käytetty haastatteluja, havainnointia, valokuvia ja kirjallista aineistoa.
Suunnitteluprosessi alkaa asiakkaalle esitellyillä kolmella konseptilla, joissa esitellään teemoja väreillä, kalusteilla, materiaaleilla ja muodoilla. Suunnittelu kehittyy kohti lopullista suunnitelmaa erilaisten toiminnallisten ja visuaalisten vaihtoehtojen kautta, jotka esitetään erilaisilla piirustuksilla ja kuvilla. Lopullinen suunnitelma on kahden konseptin yhdistelmä, joka on saavutettu vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Tutkimusosassa käydään läpi ravintolan historiaa ja ravintolan sisustussuunnittelun perusasioita sekä tarkastellaan tarkemmin asiakastiloja ja mitoituksia, baaria, paloturvallisuutta, akustiikkaa, valaistusta ja värejä. Tutkimuksessa on käytetty myös tapaustutkimusta ja tutkittu olemassa olevia ravintoloita. Tutkimusmenetelminä on käytetty haastatteluja, havainnointia, valokuvia ja kirjallista aineistoa.
Suunnitteluprosessi alkaa asiakkaalle esitellyillä kolmella konseptilla, joissa esitellään teemoja väreillä, kalusteilla, materiaaleilla ja muodoilla. Suunnittelu kehittyy kohti lopullista suunnitelmaa erilaisten toiminnallisten ja visuaalisten vaihtoehtojen kautta, jotka esitetään erilaisilla piirustuksilla ja kuvilla. Lopullinen suunnitelma on kahden konseptin yhdistelmä, joka on saavutettu vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.