Ympäristövastuu elintarviketoimialan yrityksissä
Tapio, Noora (2020)
Tapio, Noora
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112724662
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112724662
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on ympäristövastuu elintarviketoimialan yrityksissä. Työn tarkoituksena on selvittää kokonaiskuvaa siitä, mitä on ympäristövastuu elintarviketoimialalla, mitä sisältyy toimialalla yrityksen ympäristövastuuseen tarkastellen koko tuotantoketjua, miten tämä ilmenee liiketoiminnassa ja mitkä ovat ympäristövastuun tuomat hyödyt ja painoarvo yrityksen näkökulmasta.
Työn teoriaan sisältyy yleisesti yritysvastuun käsite ja sen osa-alueet, elintarviketoimialan arvoketjun kuvaus ja tämän ympäristövaikutukset ja sekä ympäristöjohtamisen ja ympäristömerkkien kuvauksen. Työn empiirinen tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineisto hankittiin käyttäen puolistrukturoitua kyselomaketta ja haastattelua. Kyselomakkeet suunnattiin toimialan yrityksiin ja haastattelu toteutettiin yritykseen X vastuullisuus asiantuntijalle. Yritys X ajaa elintarviketoimialan asioita Suomessa.
Tutkimuksen avulla selvisi, että arvoketjua tarkastellessa suurimmat ympäristöhaitat syntyvät ketjun alkupäässä alkutuotannossa päästöistä ja merkittävimpiä välittömiä haittoja ovat energia, vesi, jätteet ja ruokahävikki. Ympäristövastuun painoarvo toimialalla on suuri ja sen nähdään kasvavan tulevaisuudessa. Ympäristötyön fokus on arvoketjuissa, tämä nähdään haasteellisimpana asiana ympäristötyössä ja haasteellisena nähdään myös monen näkökulman yhdistäminen ympäristötyön ohella.
Työn teoriaan sisältyy yleisesti yritysvastuun käsite ja sen osa-alueet, elintarviketoimialan arvoketjun kuvaus ja tämän ympäristövaikutukset ja sekä ympäristöjohtamisen ja ympäristömerkkien kuvauksen. Työn empiirinen tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineisto hankittiin käyttäen puolistrukturoitua kyselomaketta ja haastattelua. Kyselomakkeet suunnattiin toimialan yrityksiin ja haastattelu toteutettiin yritykseen X vastuullisuus asiantuntijalle. Yritys X ajaa elintarviketoimialan asioita Suomessa.
Tutkimuksen avulla selvisi, että arvoketjua tarkastellessa suurimmat ympäristöhaitat syntyvät ketjun alkupäässä alkutuotannossa päästöistä ja merkittävimpiä välittömiä haittoja ovat energia, vesi, jätteet ja ruokahävikki. Ympäristövastuun painoarvo toimialalla on suuri ja sen nähdään kasvavan tulevaisuudessa. Ympäristötyön fokus on arvoketjuissa, tämä nähdään haasteellisimpana asiana ympäristötyössä ja haasteellisena nähdään myös monen näkökulman yhdistäminen ympäristötyön ohella.