Ruokatuotanto-ohjelman hyödyt ja haasteet keittiötyöntekijöillä: ohjelman käyttö
Jääskö, Katri (2021)
Jääskö, Katri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121325547
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121325547
Tiivistelmä
Kansallisena tavoitteena on ruokasuositusten mukaisen ruoan tarjoaminen ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Tällä edistetään asukkaiden ravitsemusta, joka toteutuessaan vähentää mm. sairaanhoito- ja lääkekustannuksia. Asukkaiden ravitsemuksen toteutumisen kannalta toimeksiantajayritykselle oli tärkeää,
että Jamix ruokatuotanto-ohjelmaan laadittu ruokasuositusten mukainen ruokalista ja reseptiikka toteutuisi sen jokaisessa yksikössä. Sisäisessä tutkinnassa kuitenkin selvisi, että kaikki yrityksen keittiötyöntekijät eivät noudattaneet yrityksen linjausta ohjelman ja sen reseptiikan käytöstä päivittäin. Tutkimuksen tavoitteena
oli tuottaa lisää tietoa ohjelman teknologiaan ja käytön motivaatioon liittyvistä tekijöistä, joihin yrityksellä oli mahdollisuus vaikuttaa koulutuksella tai muilla toimenpiteillä.
Tietoa tutkimuksen teoriaan etsittiin tietokirjallisuuden lähteistä mm. maakuntakirjastosta, korkeakoulun verkkokirjastosta, sekä tietokannoista ja Google scholarista. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena ja aineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla. Vastauksia kyselyyn saatiin 83. Aineiston käsittely aloitettiin heti kyselyn umpeuduttua ja tulokset kirjoitettiin auki ja niitä vertailtiin käyttäjittäin. Tulosten välisiä
yhteyksiä etsittiin ristiintaulukoimalla. Tutkimustulosten mukaan merkittävimpiä motivaatiotekijöitä olivat yrityksen tavoitteet ja merkittävimpinä tekijöinä käyttämättömyyteen voitiin ajatella olevan reseptiikan toimimattomuus ja ohjelman käytön turhauttavuus. Ohjelman käytön tavoitteiden toteutumista yrityksessä olisi mahdollista edistää reseptiikan kehittämisellä ja lisätutkimuksella ohjelman käytön turhauttavuudesta. Tämä on koko alaa ajatellen tärkeää, jotta ruokasuositusten mukaisen ruoan tarjoaminen ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä toteutuisi ja valtakunnallista tavoitetta ravitsemuksesta voitaisiin edistää. Toteutuessaan ravitsemus lisää asukkaiden hyvinvointia ja vähentää sairaanhoidollisia kustannuksia myös valtakunnallisesti.
että Jamix ruokatuotanto-ohjelmaan laadittu ruokasuositusten mukainen ruokalista ja reseptiikka toteutuisi sen jokaisessa yksikössä. Sisäisessä tutkinnassa kuitenkin selvisi, että kaikki yrityksen keittiötyöntekijät eivät noudattaneet yrityksen linjausta ohjelman ja sen reseptiikan käytöstä päivittäin. Tutkimuksen tavoitteena
oli tuottaa lisää tietoa ohjelman teknologiaan ja käytön motivaatioon liittyvistä tekijöistä, joihin yrityksellä oli mahdollisuus vaikuttaa koulutuksella tai muilla toimenpiteillä.
Tietoa tutkimuksen teoriaan etsittiin tietokirjallisuuden lähteistä mm. maakuntakirjastosta, korkeakoulun verkkokirjastosta, sekä tietokannoista ja Google scholarista. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena ja aineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla. Vastauksia kyselyyn saatiin 83. Aineiston käsittely aloitettiin heti kyselyn umpeuduttua ja tulokset kirjoitettiin auki ja niitä vertailtiin käyttäjittäin. Tulosten välisiä
yhteyksiä etsittiin ristiintaulukoimalla. Tutkimustulosten mukaan merkittävimpiä motivaatiotekijöitä olivat yrityksen tavoitteet ja merkittävimpinä tekijöinä käyttämättömyyteen voitiin ajatella olevan reseptiikan toimimattomuus ja ohjelman käytön turhauttavuus. Ohjelman käytön tavoitteiden toteutumista yrityksessä olisi mahdollista edistää reseptiikan kehittämisellä ja lisätutkimuksella ohjelman käytön turhauttavuudesta. Tämä on koko alaa ajatellen tärkeää, jotta ruokasuositusten mukaisen ruoan tarjoaminen ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä toteutuisi ja valtakunnallista tavoitetta ravitsemuksesta voitaisiin edistää. Toteutuessaan ravitsemus lisää asukkaiden hyvinvointia ja vähentää sairaanhoidollisia kustannuksia myös valtakunnallisesti.