KoulutusalaMetropolia AmmattikorkeakouluBio- ja elintarviketekniikka

    • 3D-biotulostus Body-on-Chip-teknologian mahdollistajana 

      Stenman, Jari (2021)
      Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan yleisimpiä 3D-biotulostus-menetelmiä ja biomusteiden tärkeää roolia biotulostuksessa sekä Body-on-Chip-monikudosmallinnusta. Tavoitteena on selvittää, millaisia mahdollisuuksia ...
    • Abilar®-pihkavoiteiden lämpötilan kesto ja koostumuksen stabiilius kohonneissa lämpötiloissa 

      Tuimala, Ulla (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2016)
      Tämä insinöörityö tehtiin Repolar Pharmaceuticals Oy:lle, joka tutkii, kehittää, valmistaa ja markkinoi haavan- ja ihonhoitoon tarkoitettuja tuotteita. Työssä oli tarkoitus selvittää Abilar® 10% -pihkasalvan ja Abilar® 5% ...
    • Aistinvaraisten arviointimenetelmien käyttöönotto 

      Manninen, Piia (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2011)
      Tuotteiden aistinvarainen laadunarviointi on kasvanut merkittäväksi elintarvikkeiden hyväksyttävyyden arvioinnissa. Aistinvaraisen arviointimenetelmien hyödyntäminen yrityksen tuotteiden laadunseurannassa ja erityisesti ...
    • Akustisen pakastusteknologian vaikutus elintarvikkeisiin 

      Knuutila, Salli (2021)
      Akustinen pakastus on ääniaaltoihin perustuva uusi pakastusmenetelmä. Työn tarkoituksena oli tutkia akustisen pakastuksen vaikutusta erilaisiin elintarvikkeisiin. Tavoitteena oli saada yleiskuva akustisesta pakastuksesta ...
    • Alfa-amylaasientsyymiaktiivisuuden vaikutus ruis ja vehnäjauholeivonnassa 

      Tiitto, Johanna (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2017)
      Vehnä- ja ruisleivän laatuun vaikuttavia tekijöitä on useita; jauhoissa käytetyn viljan kasvatusolosuhteista aina leivontatekniikkaan. Tämän insinöörityön tavoitteena on selvittää ruis- ja vehnäjauhoissa luontaisestikin ...
    • Allergeenipesujen validointi 

      Lindman, Mia (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2018)
      Opinnäytetyön tavoitteena oli validoida sekä yrityksen pää- että sivutoimipisteen tuotannossa käytettävä puhdistusmenetelmä allergeenien suhteen. Tarkoituksena oli selvittää toimiiko aikaisemmin tutkimaton puhdistusmenetelmä ...
    • Analysoinnin aikaisen suhteellisen kosteuden vaikutus kuivajauheinhalaattoreiden FPD- ja DD-tulostasoon 

      Sunabacka, Anna (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2015)
      Kuivajauheinhalaattoreiden analyysien tulostasoon voivat vaikuttaa monet muuttuvat tekijät valmistuksen ja analysoinnin aikana. Tämän insinöörityön aiheena oli tutkia analysoinnin aikaisen suhteellisen kosteuden vaikutusta ...
    • Annossalaattirasioiden sauman vahvuuden mittausmenetelmän kehittäminen 

      Koskinen, Janette (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2018)
      Insinöörityön tavoitteena oli löytää Apetit Ruoka Oy:lle toimiva menetelmä annossalaattirasioiden sauman vahvuuden mittaamiseen. Menetelmällä tuli pystyä mittaamaan sitä voimaa tai painetta, jolla muovisen rasian kanneksi ...
    • Arviointi raaka-aineen sisällyttämisestä SUP-direktiiviin 

      Lahtinen, Camilla (2024)
      Tämä työ tehtiin Aterin Finland Oy:lle, suomalaiselle yritykselle, joka valmistaa biopohjaisia kerta- sekä monikäyttöisiä aterimia. Euroopan unionin SUP-direktiivi astui kuitenkin voimaan vuonna 2021 ja se kieltää ...
    • Astioiden laadunmittaus DraughtMaster-linjalla 

      Teräväinen, Mira (2022)
      Tämä opinnäytetyö toteutettiin Sinebrychoff Supply Company Oy:lle, ja työn tavoitteena oli astioiden laadunmittausten varmistaminen ja oikeanlainen raportointi DraughtMaster-linjalla. Tämän lisäksi operaattoreiden käyttöön ...
    • Autoklaavien validointi ja optimointi 

      Elki, Niina (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2017)
      Insinöörityö tehtiin HKScan Finland Oy:lle. Vantaan tuotantolaitokselle tilattiin uusia autoklaaveja ja työn tarkoituksena oli niiden validointi, eli todentaa, että autoklaavien pastörointiohjelmat toimivat halutulla lailla. ...
    • Bakteerien tunnistaminen GEN III:lla ja vertailu referenssimenetelmiin 

      Häkkinen, Hanna (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2014)
      Mikro-organismien identifiointi on tärkeä osa monien laboratorioiden päivittäistä työskentelyä. Erityisen tärkeää on elintarvikealalla selvittää laadunvalvonnan puolella esimerkiksi ruokamyrkytystapauksissa taudinaiheuttaja, ...
    • BIB2-hanaviinisarjan pesuvälin pidentäminen 

      Lavonen, Noora (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2015)
      Tämän opinnäytetyön aiheena on Altia Oyj:n Rajamäen alkoholijuomatehtaan BIB2-sarjan CIP-pesuvälien pidentäminen. Työn alkaessa pesuväli oli 32 tuntia tai neljä viinisäiliötä. CIP-pesun kesto on noin kolme tuntia, ja ...
    • Biofilmipotentiaalin määritys vedenkäsittelyn seurannassa 

      Lehmusmetsä, Tiia (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2015)
      Tämän työn tarkoitus oli tutkia mahdollisuutta biofilmin kasvamiseen Vantaan energian jätevoimalaitoksen vesijärjestelmässä. Mielenkiinnon kohteena oli etenkin raakavesisäiliö ja vedenkäsittely. Laitos on niin uusi, että ...
    • Biohajoavan kartonkipakkauksen käyttöönotto 

      Hänninen, Pekka (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2018)
      Insinöörityössä selvitettiin, onko Snafu Oy:llä mahdollisuutta ottaa käyttöön biohajoavaa Aegle Barrier Plus -kartonkipakkausta muovisen tuotepakkauksen tilalle Silmusalaatti -tuotteelleen. Tiedettiin, että uuden ...
    • Biojätteen määrän vähentäminen makkaran valmistusosastolla 

      Koivikko, Minna (2021)
      Yritysten mielenkiinto biojätettä kohtaan ja sen vähentämiseen on kasvanut viime vuosina ja biojäte nähdään taloudellisena, eettisenä ja sosiaalisena ongelmana. Biojäte on yritykselle kulu, johon on mahdollista vaikuttaa. ...
    • bioMérieux TEMPO-menetelmän validointi : Valion maitotuotteet 

      Korte, Mikael (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2014)
      Insinöörityössä tutkittiin, kuinka hyvin bioMérieux TEMPOn mikrobimääritysten tulokset vastaavat standardimenetelmän tuloksia. TEMPO-menetelmässä automatisoidaan useita työvaiheita, jolloin suurien näytemäärien analysoimiseksi ...
    • Bioreaktorikasvatusten monitorointi ja näytteenottolaitteen kehitys 

      Paasikallio, Toni (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2010)
      Insinöörityössä kehitettiin uutta bioreaktoreissa käytettävää näytteenottolaitteistoa, jolla voitaisiin suorittaa nopea dead-end-tyyppinen suodatus näytteenoton yhteydessä toistettavasti ja luotettavasti. Lisäksi selvitettiin ...
    • Bradykiniini endoteelin ja sileälihassolujen säätelijänä verisuonen tulehdustilassa 

      Ven, Katharina (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2016)
      Sydän- ja verisuonitaudit ovat suurin kuolinsyy länsimaissa. Tautien syntymekanismeja paremmin ymmärtämällä voitaisiin kehittää sairauksien varhaisvaiheiden tunnistamiseen tarvittavia spesifisempiä merkkiaineita, sekä ...
    • C-TPO-happimittarin käyttöönotto 

      Kasurinen, Inka (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2014)
      Tämä opinnäytetyö tehtiin Oy Sinebrychoff Ab:lle. Työn tarkoitus oli käyttöönottaa uusi, optinen c-TPO-happimittari, jolla mitataan oluesta kokonaishappipitoisuutta. Oluen kokonaishappipitoisuuden mittaaminen on tärkeää, ...