Välipalakioski Seinäjoen lyseolle
Palosaari, Helmi (2023)
Palosaari, Helmi
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133467
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133467
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä Seinäjoen lyseon oppilaiden mielenkiintoa terveellisiin välipaloihin ja hävikkiruoan hyödyntämiseen kioskitoiminnan avulla. Tavoitteena oli tutustuttaa lyseon oppilaita yritystoimintaan. Tutkimusosuuden tavoitteena oli selvittää oppilaiden tyytyväisyyttä välipalakioskiin ja innostusta kioskitoiminnan jatkamiseen tulevaisuudessa.
Terveelliset välipalat on hyvä nostaa esille, sillä erityisesti nuorilla ei ole kovin hyvät välipalatottumukset. Nuoria on järkevää tutustuttaa yrittäjyyteen, koska sitä kautta he pystyvät saamaan vinkkejä omalle urapolulleen. Ruoan päätyminen roskiin on nykyään suuri ongelma varsinkin kotitalouksissa. Hävikkiin päätyvä ruoka kuormittaa sekä ympäristöä että taloutta.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Maa- ja kotitalousnaiset ja yhteistyötahona toimi Seinäjoen lyseo. Opinnäytetyö on osa Maa- ja kotitalousnaisten Cities2030 – Kaupunkiseutujen kestävät ruokajärjestelmät -kehittämishanketta. Tutkimusosuus toteutettiin sekä kvantitatiivisena että kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä Webropol-kyselylomakkeella ja haastatteluilla. Kysely osoitettiin Seinäjoen lyseon välipalakioskin käyttäjille ja kioskin yrittäjien mielipiteitä kerättiin haastattelemalla. Tutkimuksen kohderyhmä oli Seinäjoen lyseon oppilaat. Kysely sekä haastattelut toteutettiin keväällä 2023. Webropol-kysely lähetettiin kaikille lyseon oppilaille sähköpostitse ja siihen vastaaminen oli vapaaehtoista. Kyselyyn vastasi lyseon 570:stä oppilaasta 17 oppilasta. Haastattelut toteutettiin viidelle kioskin yrittäjälle.
Tutkimustulosten perusteella Seinäjoen lyseon oppilaat pitivät välipalakioskia tarpeellisena sekä olivat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä kioskin toimintaan ja tuotteisiin. Kehitysehdotuksia tuli kuitenkin myös esiin, joten välipalakioskia on syytä kehittää. Tuloksia tarkastellessa voidaan todeta, että välipalakioskin yrittäjyystoimintaan tutustuminen oli kioskin yrittäjille opettavainen kokemus. Oppilaiden mielenkiintoa terveellisiin ja hävikkiraaka-aineista valmistettuihin tuotteisiin ei niinkään saatu lisättyä.
Opinnäytetyön kehittämistyönä koottiin käsitekartan tyylinen opas lyseon välipalakioskin kyselyn tuloksia hyödyntäen. Opas sisältää erilaisia keinoja, miten välipalakioskia voisi kehittää tulevaisuudessa. Oppaan avulla Seinäjoen lyseo voi kehittää välipalakioskin toimintaa mielekkäämmäksi oppilaille.
Terveelliset välipalat on hyvä nostaa esille, sillä erityisesti nuorilla ei ole kovin hyvät välipalatottumukset. Nuoria on järkevää tutustuttaa yrittäjyyteen, koska sitä kautta he pystyvät saamaan vinkkejä omalle urapolulleen. Ruoan päätyminen roskiin on nykyään suuri ongelma varsinkin kotitalouksissa. Hävikkiin päätyvä ruoka kuormittaa sekä ympäristöä että taloutta.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Maa- ja kotitalousnaiset ja yhteistyötahona toimi Seinäjoen lyseo. Opinnäytetyö on osa Maa- ja kotitalousnaisten Cities2030 – Kaupunkiseutujen kestävät ruokajärjestelmät -kehittämishanketta. Tutkimusosuus toteutettiin sekä kvantitatiivisena että kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä Webropol-kyselylomakkeella ja haastatteluilla. Kysely osoitettiin Seinäjoen lyseon välipalakioskin käyttäjille ja kioskin yrittäjien mielipiteitä kerättiin haastattelemalla. Tutkimuksen kohderyhmä oli Seinäjoen lyseon oppilaat. Kysely sekä haastattelut toteutettiin keväällä 2023. Webropol-kysely lähetettiin kaikille lyseon oppilaille sähköpostitse ja siihen vastaaminen oli vapaaehtoista. Kyselyyn vastasi lyseon 570:stä oppilaasta 17 oppilasta. Haastattelut toteutettiin viidelle kioskin yrittäjälle.
Tutkimustulosten perusteella Seinäjoen lyseon oppilaat pitivät välipalakioskia tarpeellisena sekä olivat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä kioskin toimintaan ja tuotteisiin. Kehitysehdotuksia tuli kuitenkin myös esiin, joten välipalakioskia on syytä kehittää. Tuloksia tarkastellessa voidaan todeta, että välipalakioskin yrittäjyystoimintaan tutustuminen oli kioskin yrittäjille opettavainen kokemus. Oppilaiden mielenkiintoa terveellisiin ja hävikkiraaka-aineista valmistettuihin tuotteisiin ei niinkään saatu lisättyä.
Opinnäytetyön kehittämistyönä koottiin käsitekartan tyylinen opas lyseon välipalakioskin kyselyn tuloksia hyödyntäen. Opas sisältää erilaisia keinoja, miten välipalakioskia voisi kehittää tulevaisuudessa. Oppaan avulla Seinäjoen lyseo voi kehittää välipalakioskin toimintaa mielekkäämmäksi oppilaille.