Oluen valmistus
Seppä, Pauliina (2023)
Seppä, Pauliina
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121938389
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121938389
Tiivistelmä
Tämän työn tarkoituksena on esitellä oluen valmistuksen perusteet ja perinteiset raaka-aineet. Tavoitteena oli valmistaa opetusmateriaalia oluen valmistuksesta videon ja Powerpoint-esityksen muodossa. Työn tilaajana oli Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Uusien laitehankintojen myötä oli vanha opetusmateriaali päivitettävä vastaamaan olemassa olemaa laitteistoa.
Pääpaino teoriaosuudessa on oluen raaka-aineissa ja valmistusprosessin esittelyssä. Työssä ei ole käyty läpi teollista prosessia, ainoastaan huomattavasti pienimuotoisempaa käsityöläisprosessia. Lisäksi työssä on sivuttu aistinvaraista arviointia ja hyvän opetusmateriaalin piirteitä.
Käytännön osuudessa valmistettiin helles-olut. Valmistusprosessi kuvattiin ja siitä muodostui opetusmateriaalin video-osuus. Työn ohessa valmistui Powerpoint-opetusmateriaali, joka otettiin osittain käyttöön heti syksyllä 2023. Käytännön osuudesta haarautui toinen tutkimuslinja, kun alettiin pohtia jälkikäymisen merkitystä oluen laatuun. Olut valmistettiin pääkäymiseen asti yhtenevästi, mutta jälkikäyminen toteutettiin kolmella eri tavalla. Lopuksi oluen kolmea versiota maistatettiin satunnaiselle kuluttajaraadille aistinvaraisella järjestystestimenetelmällä, jossa kolme olutta tuli laittaa eri ominaisuuksissa paremmuusjärjestykseen. Oluen yksi versio osallistui Valtakunnalliseen kotiolutkilpailuun 2023. Kilpailussa ei tullut menestystä oluen ollessa keskinkertainen.
Työn tuloksena saatiin aikaiseksi suunnitellut opetusmateriaalit. Tuloksina saatiin myös oluen aistinvarainen arvio ja olutkilpailun arviointi. Aistinvaraisella tutkimuksella ei saatu mitään merkittäviä eroja eri jälkikäymistavoilla valmistetuille oluille tällä otannalla.
Pääpaino teoriaosuudessa on oluen raaka-aineissa ja valmistusprosessin esittelyssä. Työssä ei ole käyty läpi teollista prosessia, ainoastaan huomattavasti pienimuotoisempaa käsityöläisprosessia. Lisäksi työssä on sivuttu aistinvaraista arviointia ja hyvän opetusmateriaalin piirteitä.
Käytännön osuudessa valmistettiin helles-olut. Valmistusprosessi kuvattiin ja siitä muodostui opetusmateriaalin video-osuus. Työn ohessa valmistui Powerpoint-opetusmateriaali, joka otettiin osittain käyttöön heti syksyllä 2023. Käytännön osuudesta haarautui toinen tutkimuslinja, kun alettiin pohtia jälkikäymisen merkitystä oluen laatuun. Olut valmistettiin pääkäymiseen asti yhtenevästi, mutta jälkikäyminen toteutettiin kolmella eri tavalla. Lopuksi oluen kolmea versiota maistatettiin satunnaiselle kuluttajaraadille aistinvaraisella järjestystestimenetelmällä, jossa kolme olutta tuli laittaa eri ominaisuuksissa paremmuusjärjestykseen. Oluen yksi versio osallistui Valtakunnalliseen kotiolutkilpailuun 2023. Kilpailussa ei tullut menestystä oluen ollessa keskinkertainen.
Työn tuloksena saatiin aikaiseksi suunnitellut opetusmateriaalit. Tuloksina saatiin myös oluen aistinvarainen arvio ja olutkilpailun arviointi. Aistinvaraisella tutkimuksella ei saatu mitään merkittäviä eroja eri jälkikäymistavoilla valmistetuille oluille tällä otannalla.