Laatikkojärjestelmän kehittäminen Vaasan Oy:n Kuusankosken leipomolle
Laitinen, Jere (2017)
Laitinen, Jere
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321002
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321002
Tiivistelmä
Tämän työn tarkoituksena oli selvittää automaattisen leipomolaatikoiden kuljetinjärjestelmän häiriöiden syyt ja kestoajat Vaasan Oy:n Kuusankosken leipomolla. Häiriöiden seu-rauksena laatikkovirta tuotantopisteille katkeaa ja se aiheuttaa ylimääräistä työtä henkilös-tölle. Häiriön jatkuessa pahimmassa tapauksessa tuotanto keskeytyy.
Laatikkojärjestelmä toimii tehtaalla kolmessa eri tilassa: laatikkovarastossa, pesuhuoneessa ja tuotannon tiloissa. Laatikkovarastossa kuljettajat lastaavat laatikot järjestelmään pi-noissa, jossa ne automaattisesti varastoidaan ja ohjataan tuotantoon. Pesuhuoneessa pinot purkautuvat yksittäisiksi laatikoiksi kuljettimelle ja siirtyvät sitten pesu- ja kuivauskoneen kautta tuotannon tiloihin. Tuotannossa on kolme tuotantolinjaa, joihin laatikot siirtyvät kulutuksen mukaan.
Työ aloitettiin tehtaalla suoritetulla havainnoinnilla. Tämän lisäksi tehtiin vierailut Kotkan sekä Vantaan leipomoille. Havainnoinnin aikana järjestelmästä tehtiin prosessikaavio, kysyttiin henkilöstön kokemuksia ja seurattiin tapahtumia erityisesti häiriöiden aikana. Havainnoinnin pohjalta laadittiin syy- ja seurauskaavio (kalanruotokaavio). Mitattavaa tietoa kerättiin laitoshuollon raporteista, yrityksen omasta toiminnanohjausjärjestelmästä sekä itse suoritetusta videokuvauksesta.
Tuloksista saatiin selville suurimmat häiriöiden aiheuttajat, joista laadittiin Pareto-kaavio. Häiriöiden lukumäärä ja kestot saatiin videomateriaalin ansiosta kerättyä tarkasti. Näiden tietojen pohjalta järjestelmälle laskettiin käyttöaste, saatiin tiedot häiriöistä aiheutuvista kustannuksista sekä määriteltyä järjestelmän kehityskohteet. Lopuksi häiriön tapahtumi-selle laskettiin todennäköisyys järjestelmän käynnistymisestä alkaen.
Laatikkojärjestelmä toimii tehtaalla kolmessa eri tilassa: laatikkovarastossa, pesuhuoneessa ja tuotannon tiloissa. Laatikkovarastossa kuljettajat lastaavat laatikot järjestelmään pi-noissa, jossa ne automaattisesti varastoidaan ja ohjataan tuotantoon. Pesuhuoneessa pinot purkautuvat yksittäisiksi laatikoiksi kuljettimelle ja siirtyvät sitten pesu- ja kuivauskoneen kautta tuotannon tiloihin. Tuotannossa on kolme tuotantolinjaa, joihin laatikot siirtyvät kulutuksen mukaan.
Työ aloitettiin tehtaalla suoritetulla havainnoinnilla. Tämän lisäksi tehtiin vierailut Kotkan sekä Vantaan leipomoille. Havainnoinnin aikana järjestelmästä tehtiin prosessikaavio, kysyttiin henkilöstön kokemuksia ja seurattiin tapahtumia erityisesti häiriöiden aikana. Havainnoinnin pohjalta laadittiin syy- ja seurauskaavio (kalanruotokaavio). Mitattavaa tietoa kerättiin laitoshuollon raporteista, yrityksen omasta toiminnanohjausjärjestelmästä sekä itse suoritetusta videokuvauksesta.
Tuloksista saatiin selville suurimmat häiriöiden aiheuttajat, joista laadittiin Pareto-kaavio. Häiriöiden lukumäärä ja kestot saatiin videomateriaalin ansiosta kerättyä tarkasti. Näiden tietojen pohjalta järjestelmälle laskettiin käyttöaste, saatiin tiedot häiriöistä aiheutuvista kustannuksista sekä määriteltyä järjestelmän kehityskohteet. Lopuksi häiriön tapahtumi-selle laskettiin todennäköisyys järjestelmän käynnistymisestä alkaen.