Työturvallisuustilanne Etelä-Karjalan ravintoloissa
Vepsäläinen, Elina; Jokimies, Hanne (2010)
Vepsäläinen, Elina
Jokimies, Hanne
Saimaan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120817433
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120817433
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli selvittää Etelä-Karjalan alueen ravintoloiden työturvallisuuden taso. Pääasiassa keskityttiin yksintyöskentelyyn, väkivallan uhan ilmenemiseen ja siihen, oliko yrityksissä tehty vaarojen selvittämistä ja arviointia. Yhteistyökumppanina tässä opinnäytetyössä toimi Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, joka oli erityisesti kiinnostunut työntekijän turvallisuudesta työpaikalla ja myös kotimatkalla.
Opinnäytetyö koostui työturvallisuutta ja yksintyöskentelyä koskevasta teorias-ta sekä tekijöiden laatiman kyselytutkimuksen tuloksien analysoinnista. Opinnäytetyön tekijät laativat kyselylomakkeen, joka lähetettiin PAM:n jäsenrekisterin mukaan Etelä-Karjalan alueella asuville ja ravintola-alalla työskenteleville henkilöille. Tulosten analysoinnissa käytettiin apuna SPSS 17.0-ohjelmaa. Tavoitteena oli selvittää, kuinka suuri merkitys työntekijöiden turvallisuudella on Etelä-Karjalan ravintoloissa. Lisäksi toivottiin, että esimiehet hyödyntävät tekijöiden tarjoamaa tietoa työturvallisuuden tärkeydestä työntekijöille.
Opinnäytetyön tekeminen antoi käsityksen Etelä-Karjalan ravintoloiden työtur-vallisuustilanteesta tänä päivänä ja paljasti suurimmat ongelmakohdat yrityksissä. Näitä olivat esimerkiksi huomattava yksintyöskentelyn ja sukupuolisen häirinnän määrä, työntekijöiden epätietoisuus työturvallisuuden asiakirjoista sekä esimiesten välinpitämättömyys työturvallisuusasioihin.
Opinnäytetyö koostui työturvallisuutta ja yksintyöskentelyä koskevasta teorias-ta sekä tekijöiden laatiman kyselytutkimuksen tuloksien analysoinnista. Opinnäytetyön tekijät laativat kyselylomakkeen, joka lähetettiin PAM:n jäsenrekisterin mukaan Etelä-Karjalan alueella asuville ja ravintola-alalla työskenteleville henkilöille. Tulosten analysoinnissa käytettiin apuna SPSS 17.0-ohjelmaa. Tavoitteena oli selvittää, kuinka suuri merkitys työntekijöiden turvallisuudella on Etelä-Karjalan ravintoloissa. Lisäksi toivottiin, että esimiehet hyödyntävät tekijöiden tarjoamaa tietoa työturvallisuuden tärkeydestä työntekijöille.
Opinnäytetyön tekeminen antoi käsityksen Etelä-Karjalan ravintoloiden työtur-vallisuustilanteesta tänä päivänä ja paljasti suurimmat ongelmakohdat yrityksissä. Näitä olivat esimerkiksi huomattava yksintyöskentelyn ja sukupuolisen häirinnän määrä, työntekijöiden epätietoisuus työturvallisuuden asiakirjoista sekä esimiesten välinpitämättömyys työturvallisuusasioihin.