Kuopion Juuret: uuden ruokalahjatuotteen kehitysprosessi
Vartia, Kirsi (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121429807
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121429807
Tiivistelmä
Kuopion Juuret -opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää uusi ruokalahjatuote, joka sopii myös matkailijan tuliaiseksi. Opinnäytetyön teoriaosuudessa paneuduttiin aluksi hapanruisleivän historiaan, leivontaprosessiin, juuren toimivuuteen vaikuttaviin tekijöihin sekä juuren säilöntätapoihin. Opinnäytetyön käytännön osion pohjustamiseksi tutustuttiin myös ruokalahjan tuotekehitysprosessin teoriaan.
Matkailijan näkökulmasta hyvä ruokalahja tarjoaa monipuolisia aistihavaintoja, on saajalleen hyödyllinen ja sen käytettävyys on selkeä ostajalle. Tuote tarjoaa symboliikkaa, joka vie ostajan ajatukset matkakohteeseen tarinallaan ja autenttisuudellaan. Kokeneiden suomalaisten ruokalahjatoimijoiden haastattelujen avulla selvitettiin suomalaisten ruokalahjamarkkinoiden nykytilannetta ja tulevaisuutta. Toimijat näkivät ruokalahjamyynnin lisääntyneen Suomessa viime vuosina. Erityisesti valmiiksi rakennetut kokonaisuudet ja lahjapaketit, joissa tuotteet tukevat toisiaan, kiinnostavat asiakkaita. Hyvä ruokalahja on tyylikäs ja toimiva kokonaisuus hyvällä makumaailmalla, jossa pakkauksen visuaalisuus on tärkeä.
Kuopion Juuret -tuotteen ideana on kerätä alueen vanhoja leivänjuuria, joilla on hyvä toimivuus, pitkä käyttöhistoria ja mielenkiintoinen tarina. Kun kolme tällaista Kuopion alueelta kerättyä ydinjuurta yhdistetään ja kuivataan, saadaan tuote Kuopion Juuret, jonka ostaja voi sitten herättää leivontakäyttöön kotikeittiössään ja leipoa kuopiolaista ruisleipää. Kuopion Juuret on toiminnallinen ja ekologinen ruokalahjatuote, joka kunnioittaa ja kertoo alueen vanhasta kulttuurihistoriasta ja on kuitenkin edelleen kiinteä osa nykyistä ruokakulttuuria.
Käytännön työ Kuopion Juurten kehittämiseksi alkoi sopivien vanhojen ja tarinallisten juurten etsimisellä Kuopion alueelta. Juurten omistajat haastateltiin ja juuret otettiin leivontakäyttöön. Juurten toimivuus hapanleivonnassa testattiin yhdenmukaisissa olosuhteissa Savonia-ammattikorkeakoulun opetuskeittiössä ja säilyvyys kuivaamalla testattiin. Tämän jälkeen ydinjuuret yhdistettiin ja kuivattiin ohuiksi lastuiksi. Tuotteen pakkauksen visuaalisen ilmeen suunnittelevat Savonia AMK Muotoilun koulutusohjelman opiskelijat osana graafisen muotoilun kurssia.
Matkailijan näkökulmasta hyvä ruokalahja tarjoaa monipuolisia aistihavaintoja, on saajalleen hyödyllinen ja sen käytettävyys on selkeä ostajalle. Tuote tarjoaa symboliikkaa, joka vie ostajan ajatukset matkakohteeseen tarinallaan ja autenttisuudellaan. Kokeneiden suomalaisten ruokalahjatoimijoiden haastattelujen avulla selvitettiin suomalaisten ruokalahjamarkkinoiden nykytilannetta ja tulevaisuutta. Toimijat näkivät ruokalahjamyynnin lisääntyneen Suomessa viime vuosina. Erityisesti valmiiksi rakennetut kokonaisuudet ja lahjapaketit, joissa tuotteet tukevat toisiaan, kiinnostavat asiakkaita. Hyvä ruokalahja on tyylikäs ja toimiva kokonaisuus hyvällä makumaailmalla, jossa pakkauksen visuaalisuus on tärkeä.
Kuopion Juuret -tuotteen ideana on kerätä alueen vanhoja leivänjuuria, joilla on hyvä toimivuus, pitkä käyttöhistoria ja mielenkiintoinen tarina. Kun kolme tällaista Kuopion alueelta kerättyä ydinjuurta yhdistetään ja kuivataan, saadaan tuote Kuopion Juuret, jonka ostaja voi sitten herättää leivontakäyttöön kotikeittiössään ja leipoa kuopiolaista ruisleipää. Kuopion Juuret on toiminnallinen ja ekologinen ruokalahjatuote, joka kunnioittaa ja kertoo alueen vanhasta kulttuurihistoriasta ja on kuitenkin edelleen kiinteä osa nykyistä ruokakulttuuria.
Käytännön työ Kuopion Juurten kehittämiseksi alkoi sopivien vanhojen ja tarinallisten juurten etsimisellä Kuopion alueelta. Juurten omistajat haastateltiin ja juuret otettiin leivontakäyttöön. Juurten toimivuus hapanleivonnassa testattiin yhdenmukaisissa olosuhteissa Savonia-ammattikorkeakoulun opetuskeittiössä ja säilyvyys kuivaamalla testattiin. Tämän jälkeen ydinjuuret yhdistettiin ja kuivattiin ohuiksi lastuiksi. Tuotteen pakkauksen visuaalisen ilmeen suunnittelevat Savonia AMK Muotoilun koulutusohjelman opiskelijat osana graafisen muotoilun kurssia.