Brunssikahvilan liiketoimintasuunnitelma
Saloranta, Pia (2023)
Saloranta, Pia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113032954
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113032954
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käytiin läpi ravintola-alan yrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet sekä laadittiin liiketoimintasuunnitelma brunssikahvilalle. Idea liiketoimintasuunnitelman laatimisesta syntyi tekijän omasta tarpeesta, sillä hän on perustamassa tulevaisuudessa oman kahvila-ravintolan. Työn tavoitteena oli laatia toimiva liiketoimintasuunnitelma, joka sellaisenaan on hyödynnettävissä, kun yrityksen perustaminen on ajankohtaista. Työllä ei ollut ulkopuolista toimeksiantajaa, vaan se tulee käyttöön opinnäytetyön tekijälle itselleen.
Opinnäytetyö on toiminnallinen eli se koostuu tietoperustasta ja tuotoksesta. Tietoperusta jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisessä esitellään yrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet, kuten yhtiömuodon valinta ja tarvittavat luvat ja vakuutukset. Tietoperustan toisessa osassa käydään läpi ravintola-alan yrityksen liiketoimintasuunnitelman sisältö ja ne asiat, joihin yrittäjän on kiinnitettävä huomiota brunssikahvilan liiketoimintasuunnitelmaa laatiessaan.
Tuotoksena syntyi Brunssikahvila X:n liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelman laatimisessa painotettiin erityisesti tunnelmanluomiseen liittyviä asioita, sillä ne ovat Brunssikahvila X:n liikeidean kannalta merkityksellisiä. Yrityksen alkuvaiheen talouslaskelmat ja -ennusteet tehtiin niin ikään huolellisesti, jotta yrityksen kannattavuutta voitiin arvioida ja testata mahdollisimman realistisesti.
Opinnäytetyö kirjoitettiin elo-marraskuussa 2023. Tietoperustan ensimmäinen osa kirjoitettiin pääasiassa elo-syyskuussa ja toinen osa syys-lokakuussa. Tuotos eli liiketoimintasuunnitelma kirjoitettiin loka-marraskuun aikana tietoperustan pohjalta. Osa tietoperustan kirjoittamisesta ja liiketoimintasuunnitelman laatimisprosessista limittyi. Kirjoitusprosessia ennen oli opinnäytetyön tekijä hahmotellut brunssikahvilan liikeideaa jo useamman vuoden ajan ja näitä ideoita ja muistiinpanoja hyödynnettiin opinnäytetyössä.
Opinnäytetyön tekijälle työ oli hyvin opettavainen ja se lisäsi merkittävästi tekijän ymmärrystä sekä kahvila-ravintolan perustamiseen liittyvistä vaatimuksista että liiketoimintasuunnitelman laatimisprosessista. Opinnäytetyötä voidaan käyttää oppaana brunssikahvilaa perustettaessa, mutta se soveltuu ohjeeksi myös muiden ravintola-alan yritysten perustamiseen. Tuotoksena syntynyttä liiketoimintasuunnitelmaa tekijä voi hyödyntää suurelta osin sellaisenaan omaa yritystä perustaessaan.
Opinnäytetyö on toiminnallinen eli se koostuu tietoperustasta ja tuotoksesta. Tietoperusta jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisessä esitellään yrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet, kuten yhtiömuodon valinta ja tarvittavat luvat ja vakuutukset. Tietoperustan toisessa osassa käydään läpi ravintola-alan yrityksen liiketoimintasuunnitelman sisältö ja ne asiat, joihin yrittäjän on kiinnitettävä huomiota brunssikahvilan liiketoimintasuunnitelmaa laatiessaan.
Tuotoksena syntyi Brunssikahvila X:n liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelman laatimisessa painotettiin erityisesti tunnelmanluomiseen liittyviä asioita, sillä ne ovat Brunssikahvila X:n liikeidean kannalta merkityksellisiä. Yrityksen alkuvaiheen talouslaskelmat ja -ennusteet tehtiin niin ikään huolellisesti, jotta yrityksen kannattavuutta voitiin arvioida ja testata mahdollisimman realistisesti.
Opinnäytetyö kirjoitettiin elo-marraskuussa 2023. Tietoperustan ensimmäinen osa kirjoitettiin pääasiassa elo-syyskuussa ja toinen osa syys-lokakuussa. Tuotos eli liiketoimintasuunnitelma kirjoitettiin loka-marraskuun aikana tietoperustan pohjalta. Osa tietoperustan kirjoittamisesta ja liiketoimintasuunnitelman laatimisprosessista limittyi. Kirjoitusprosessia ennen oli opinnäytetyön tekijä hahmotellut brunssikahvilan liikeideaa jo useamman vuoden ajan ja näitä ideoita ja muistiinpanoja hyödynnettiin opinnäytetyössä.
Opinnäytetyön tekijälle työ oli hyvin opettavainen ja se lisäsi merkittävästi tekijän ymmärrystä sekä kahvila-ravintolan perustamiseen liittyvistä vaatimuksista että liiketoimintasuunnitelman laatimisprosessista. Opinnäytetyötä voidaan käyttää oppaana brunssikahvilaa perustettaessa, mutta se soveltuu ohjeeksi myös muiden ravintola-alan yritysten perustamiseen. Tuotoksena syntynyttä liiketoimintasuunnitelmaa tekijä voi hyödyntää suurelta osin sellaisenaan omaa yritystä perustaessaan.