Ammattikeittiöiden ergonomia ja suunnittelu
Ranta, Jari (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120433881
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120433881
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tarkoitus oli selvittää, mitä on ergonomia ammattikeittiöissä ja miten se toteutuu. Opinnäytetyö on tutkimustyyppinen ja sen toteutus oli kvalitatiivinen, eli laadullisen tutkimuksen keinoin toteutettu. Teoria osuudessa perehdyin ergonomia käsitteeseen, sen historiaan ja nykyisyyteen. Suunnittelusta hain tietoa niin kotimaisilta yrityksiltä, siitä kirjallisuudesta ja lakien säädöksistä.
Keskeiset työelämän lakipykälät säätelevät ergonomiaa työelämässä ja ne on tuotu esille. Ammattikeittiö suunnittelua tutkimus avasi tietoperustalla, tietoa hain kirjallisuudesta, internetistä ja suunnittelua tekevien yritysten omista sivustoista.
Laadullinen tutkimus toteutui haastattelemalla kahta suomen suurinta suunnitteluja toteuttavan yritysten edustajaa, yhtä pienempää ja yhden henkilön suunnittelu toimistoa. Suomen erikoisuus on, ettei keittiösuunnitteluun ole varsinaista erillistä koulutusta ja tilaajat ovat pääosin julkisen puolen toimijoita. Ergonomia ei kuitenkaan eroa mitenkään ravintoloiden ja esimerkiksi elintarviketeollisuuden osalta. Panostuksista kuitenkin löytyi huomattavia eroavaisuuksia. Ammattikeittiöistä löytyy yleensä kohteiden kalleimmat neliöt, kyseessä on merkittävästi myös kustannukset ja niiden hallinta.
Työ toi kehitysehdotuksia ergonomian toteutukseen ammattikeittiöissä. Ergonomian ja sen suunnittelun merkitykseen työssä jaksamisessa ja alalla viihtymisessä. Kehitysehdotuksia tuli tietopohjan ja haastattelujen kautta. Teoriaosuus toi vahvan selkänojan kysymysten, yleisen ergonomian merkityksen ja ymmärtämisen kautta. Ergonomia paljastui ennen kaikkea johtamiskysymykseksi. Se on myös merkittävästi kustannustekijä, niin työtuottavuuden kuin sairaspoissa-olojen kannalta.
Keskeiset työelämän lakipykälät säätelevät ergonomiaa työelämässä ja ne on tuotu esille. Ammattikeittiö suunnittelua tutkimus avasi tietoperustalla, tietoa hain kirjallisuudesta, internetistä ja suunnittelua tekevien yritysten omista sivustoista.
Laadullinen tutkimus toteutui haastattelemalla kahta suomen suurinta suunnitteluja toteuttavan yritysten edustajaa, yhtä pienempää ja yhden henkilön suunnittelu toimistoa. Suomen erikoisuus on, ettei keittiösuunnitteluun ole varsinaista erillistä koulutusta ja tilaajat ovat pääosin julkisen puolen toimijoita. Ergonomia ei kuitenkaan eroa mitenkään ravintoloiden ja esimerkiksi elintarviketeollisuuden osalta. Panostuksista kuitenkin löytyi huomattavia eroavaisuuksia. Ammattikeittiöistä löytyy yleensä kohteiden kalleimmat neliöt, kyseessä on merkittävästi myös kustannukset ja niiden hallinta.
Työ toi kehitysehdotuksia ergonomian toteutukseen ammattikeittiöissä. Ergonomian ja sen suunnittelun merkitykseen työssä jaksamisessa ja alalla viihtymisessä. Kehitysehdotuksia tuli tietopohjan ja haastattelujen kautta. Teoriaosuus toi vahvan selkänojan kysymysten, yleisen ergonomian merkityksen ja ymmärtämisen kautta. Ergonomia paljastui ennen kaikkea johtamiskysymykseksi. Se on myös merkittävästi kustannustekijä, niin työtuottavuuden kuin sairaspoissa-olojen kannalta.